Torun Center katliamında yaşamını yitiren işçilerden Murat Usta’nın ailesi, Torunlar GYO’ya ve ortaklarına 820 bin TL’lik maddi ve manevi tazminat davası açtı

Aileler Torunlar’dan hesap soruyor

İstanbul Mecidiyeköy’de Torun Center inşaatında 6 Eylül’de yaşanan katliamda can veren Murat Usta’nın ailesi İstanbul 4’üncü İş Mahkemesi’ne başvurdu. Aile, Torunlar GYO AŞ, Torunlar Yapı Sanayi ve Ticaret AŞ, Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ ve dekorasyon işlerini yapan Nur Yapı ve Dekorasyon İnşaat Sanayi şirketinden toplam 820 bin liralık maddi ve manevi tazminat istedi. Usta ailesinin avukatları, davalıların adına kayıtlı gayrimenkul ve araçlara ihtiyati tedbir konulmasını da talep etti.

TAŞERON İŞÇİSİYDİ
Ailenin avukatları tarafından mahkemeye verilen dilekçede, Murat Usta’nın Torunlar GYO-Torunlar Yapı-Torunlar Gıda Proje ortaklığına ait inşaatta alt işverene bağlı kartonpiyer işçisi olarak çalıştığı belirtildi.
Dilekçede, olaya ilişkin devam eden soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu ve SGK raporunda, yaşamını yitiren işçilerin hiçbir kusurunun bulunmadığının, davalıların kusurlu olduğunun belirtildiğine dikkat çekildi.


‘İNSAN HAYATINI HİÇE SAYDILAR’
Dilekçede şu ifadeler kullanıldı: “Söz konusu kaza, işverenin iş güvenliği ve işçi sağlığına ilişkin yükümlülüklerine aykırı davranmasından kaynaklanmıştır. Müteveffanın eşi Ayşe, babası Dursun, annesi Gülüşen herhangi bir işte çalışmayıp müteveffanın desteğinden başka gelirleri bulunmamaktadır. Bu kaza neticesinde tek geçim kaynakları olan müteveffanın desteğinden de yoksun kalmışlardır. Davaya konu kaza, davalıların daha fazla para kazanma hırsı ile iş güvenliği yükümlülüklerini ve insan hayatını hiçe sayarak, maksimum kârı amaç edinmeleri nedeni ile meydana gelmiştir.

EŞİ HAMİLEYDİ
Kazanın acı ve yürek yakan özelliklerinin yanı sıra müvekkilim Ayşe’nin 8 aylık hamile olması, henüz 24 yaşında eşini kaybetmiş olması, çocuğunu babasız dünyaya getirecek olması da müvekkilimin manevi ıstırabını, acısını daha da derinleştirmiştir. Vefat ile birlikte müvekkilimin yaşadığı derin acı ve ızdırap, hamilelik sürecini zorlaştırmış, düşük tehdidi ortaya çıkarmış, cenin ve anne için hayati riskler oluşmuş ve halihazırda da söz konusu riskler devam etmektedir.

RUH SAĞLIKLARI BOZULDU
Tüm müvekkillerimin, iş cinayeti dolayısıyla ruh sağlıkları onarılmayacak şekilde bozulmuş olup yaşanan travmanın etkileri ömür boyu sürecektir. Belirtilen nedenlerle, müvekkiller için maddi ve manevi tazminat isteme, ekonomik durumlarının zorunlu ihtiyaçlarını dahi gideremeyecek durumda olması sebebi ile de adli yardım talep etme zarureti hâsıl olmuştur.”