Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi bu yıl üyelik daveti sayısıyla rekor kırdı. Akademinin üyeliğe çağırdığı kişiler arasında Fatih Akın, Bahman Ghobadi, Kim ki-duk gibi yönetmenler ile Monica Belluci, Charlotte Gainsbourg ve Franco Nero gibi oyuncular var

Akademi kapısı kalabalık

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi eleştirilere karşı sağır olmadığını kanıtlamaya çalışıyor. Geçen yıl, ‘Bembeyaz’ tanımını yalancı çıkarma girişiminde bulunmuşlardı. Bu yıl daha da ileri gittiler. 7 bin üyeli Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi sinema dünyasından 774 kişiye üyelik daveti yolladı. Çoğu, ABD dışından, yüzde 38’i kadın (böylece kadın üyelerin toplam yüzdesi 28’e çıkıyor.) Yüzdeleri 30’u bulan beyaz ırk dışı davetli sinemacılar, Akademi’deki oranlarını yüzde 13’e çıkardı.

Yedi dalda, erkekten çok kadın davet edildi: Oyunular, kasting yönetmenleri, kostüm tasarımcıları, tasarımcılar, belgeselciler, idari elemanlar, kurgucular.

Büyük sürprizlerin yanı sıra, çoktan Akademi üyesi olduğunu sandıklarımız da listede yer alıyor. Yönetmenlerde bizi ilgilendiren bir davetli var: Fatih Akın Akademi’nin Yönetmenler dalına davet olundu. İlginizi çekecek diğer yönetmenler Berlin’de Altın Ayı alan Macar İldiko Enyedi, 'Moonlight/Ayışığı'nın yönetmeni Barry Jenkins, benim şahsen çoktan çağırılmıştır diye düşündüğüm Kim ki-duk, ayrıca Takashi Miike, Tran Anh Hung ve Guy Ritchie. Film festivallerinden aşinası olduğumuz Bahman Ghobadi de listede.

En uzun liste, her zaman olduğu gibi aktörlerde. Ancak bu yıl, sinemada da çalışsa bile, televizyonla meşhur olan oyuncular listede dikkati çekiyor. Örneğin, 'Mr. Robot' Rami Malek, çok başarılı mini dizi 'The Night Of' ile hayran olup da Guardian gazetesinin Shakespeare kahramanı sololarında 'Kral Lear'in Edmund’u olarak görünce şaşırdığımız Riz Ahmed, 'Mad Man'in unutulmaz Don Draper’ı Jon Hamm ilk akla gelenler. Kıdemli oyuncular Monica Belluci, Charlotte Gainsbourg ve Franco Nero da unutulmamış. Hayatta bir tek kendini beğenen Nero, adaletin nihayet tecelli ettiğini düşündü herhalde.

Yeni oyuncular da listede: Adam Driver, Elle Fanning, Naomie Harris, Chris Hemsworth, Kristen Stewart, Bryce Dallas Howard, Chris Pratt (ikisini 'Jurassic World'de izlemiştik), Channing Tatum gibi. Kimileri de sürpriz yapmış. 'Harry Potter'ın Ron’ı Rupert Grint’i Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi üyesi olarak göreceğimiz kimin aklına gelirdi? Gene Potter filmlerinde Hogwarts’un Profesör Flitwick’i ile goblin Griphook’u oynayan, ama asıl şöhrete 'Willow' ve 'Leprechaun' ile kavuşan bir metre boyundaki İngiliz aktör Warwick Davis; daha önce de Akademi’ye davet edilip reddeden ama kısa süre önce gene davet edilirse belki kabul edeceğini söyleyen Viggo Mortensen; Balkanlar’dan bir star olarak çok sevdiğimiz Rade Serbedzija; ilk sezonunda çok beğenilen 'Heroes' dizisinin Sylar’ı olduktan sonra yeni 'Uzay Yolu'nda Komutan Spock olarak karşımıza gelen Zachary Quinto bu sürprizler arasında. Ha, bir de Hollywood’un belki de en çok para alan oyuncusu, 'The Rock/Kaya' lakaplı Dwayne Johnson var.

Sonra çiftler var, örneğin: Anna Faris and Chris Pratt, Carina Lau ve Tony Leung; 'Moonlight/Ayışığı'nın yapımcısı Adele Romanski ile görüntü yönetmeni James Laxton. Hintli yıldızlar için de iyi bir yıl. Akademi Aimir Kahn, Irrfan Kahn, Salman Kahn, Amitab Bachchan ile gelini Aishwarya Rai’yi saflarına davet etti. Yeni davetlilerin bazıları, birden fazla dalda çağırılmış durumda, tercih onlara kalmış. İkili adaylıklara en yatkın olan dallardan biri, yönetmen/senarist.

Ama bütün bu adaylar içinde benim en çok ilgimi çeken, değil yalnızca Hollywood’un, anaakım sinemacılığın da dışında durmak için çaba harcayan; film çekmeyi ve festivallere gitmeyi sürdürmek için kartpostal (genelde kendisi ya da filmleri) sattığına da tanık olduğumuz Litvanyalı/Amerikalı sinemacı, şair ve ressam Jonas Mekas oldu. Ben de İspanya’da, 'Amerikan avangard sinemacılığının babası' denen Mekas’tan bir kart alma şerefine erişmiştim. Bakalım reddedecek mi?