Oscar Akademisi, Marlon Brando’nun yerine sahneye çıkan Sacheen Littlefeather’dan 50 yıl sonra özür diledi. Akademi Başkanı David Rubin, "Maruz kaldığınız suistimal yersiz ve haksızdı" dedi.

Akademi, Sacheen Littlefeather'dan 50 yıl sonra özür diledi
Fotoğraf: DepoPhotos

Oscar Akademisi, Baba The Godfather filmiyle 'En iyi erkek oyuncu' ödülünü kazanan Marlon Brando’nun yerine sahneye çıkan Sacheen Littlefeather’dan 50 yıl sonra özür diledi.

Marlon Brando, Baba (The Godfather) filmiyle 1973 yılında kazandığı Oscar ödülünü reddetmişti. Brando, ABD film sektörünün yerli Amerikalıları "barbar" ve "cani" göstermesini protesto etmişti.

Brando törene gelmemiş, ödülü neden reddettiğini belirten metni okuması için oyuncu arkadaşı Sacheen Littlefeather'den törene gitmesini istemişti. Sahneye çıkan Littlefeather, yuhalamalarla ve ırkçı söylemlerle karşı karşıya kalmıştı.

Oscar törenlerini düzenleyen Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 50 yıl sonra Littlefeather’dan resmi olarak özür dilediğini açıkladı ve müzesinde Littlefeather için özel bir etkinlik gerçekleştireceğini duyurdu.

Akademi Başkanı David Rubin, yaptığı açıklamada, "Maruz kaldığınız suistimal yersiz ve haksızdı" dedi.

Rubin, şunları ifade etti: "Yaşadığınız duygusal yük ve sektörümüzde kendi kariyerinizin maliyeti onarılamaz. Gösterdiğiniz cesaret çok uzun zamandır kabul görmedi. Bunun için hem en derin özürlerimizi hem de en içten hayranlığımızı sunuyoruz."