Üniversitelerdeki uzaktan eğitim problemleri hâlâ çözülmüş değil. Sistemler çöküyor, öğrenciler sistemden düşüyor, hocaların sesleri anlaşılmıyor. Öğrenciler, “Dersleri takip edemiyoruz” diyor.

Akademide bağlantı ilk haftada çöktü

Meral DANYILDIZ

PANDEMİ nedeniyle online eğitim kararı veren üniversitelerde dersler başladı. Binlerce öğrencinin eğitim gördüğü üniversitelerde sistem ilk haftada çöktü. Öğrenciler, “Sistemler çöküyor, öğrenciler sistemden düşüyor, hocaların sesleri anlaşılmıyor. Dersleri takip edemiyoruz” diyor.

İstanbul’daki Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi, ders seçerken bile sisteme giremediklerini belirterek, “30 kişi olmamıza rağmen ders de işleyemedik, sistem çöktü. Hocamız ‘Ben de giremiyorum, bırakalım bugün. Gelecek hafta umarım gireriz’ dedi. Galatasaray gibi köklü bir okulda bile bunların yaşanması gerçekten kötü. Boşu boşuna bilgisayarın başında saatler geçiriyoruz” dedi.


Anadolu Üniversitesi Çalışma Ekonomisi bölümünden 4’üncü sınıf öğrencisi ise yönetimin akademisyenlere yalnızca okulun uygulamasını kullanmalarını istediğini belirtti. Öğrenci, durumu “Dersler geçen hafta başladı ancak çoğu hoca ders yapamadı, yapabilenlerin de dersine birçok öğrenci bağlanamadı. Yoğunluktan sistem çöktü” sözleriyle özetledi.

Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencileri de sistemin çökmesinden dolayı derse giremediklerini aktardı.

***

Hocaların sesi anlaşılmıyor

Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik Bölümü son sınıf öğrencisi, sistemin çökmesinden dolayı derse giremediklerini; girdiklerinde de verim alamadıklarının altını çizdi. Öğrenci, şu ifadeleri kullandı: “Bütün fakülteler aynı anda girip çökmesin diye okul, ‘e-destek’ sistemini fakülte olarak ayırdı. İşe yarayacağını düşünmüyorum. Geçmişe baktığımızda da hiçbir işe yaramadı. İyileştirilmelerin yapıldığı söylenmişti ama uzaktan eğitimin başladığı ilk günde sisteme girdiğimizde direkt bir çökme yaşandı. Sisteme yüklüyorum, dinlemeye çalışıyorum ama hocaların ses anlaşılmıyor. Aşırı uzaktan geliyor. Takip ederken sıkıntı çekiyoruz. Kocaeli Üniversitesi’nde seksen binden fazla öğrenci var. Bunların hepsi ders seçmeye girdiğinde sistem çöküyor. Sırf bu yüzden ders seçimi için sabahın altısında kalkıyorum.”