Akademide torpilin böylesi
Fotoğraf: Atatürk Üniversitesi

Berkay SAĞOL

Öğretim Görevlisi P.M.A, 2021 yılında hem yüksek lisans yaptığı Erzurum Atatürk Üniversitesi’nin açtığı akademik ilana hem de Gazi Üniversitesi’nin açtığı akademik ilana başvurdu. Her iki üniversiteye de girmeye hak kazanan P.M.A için Gazi Üniversitesi ilanı kişiye özel açarken, Atatürk Üniversitesi’nde ise diğer adayın puanları daha yüksek olmasına rağmen üniversitenin giriş sınavına girmediği öğrenildi. P.M.A’nın emniyet müdürü M.A’nın kızı olduğu belirtildi.

30 Aralık 2020 tarihinde Erzurum Atatürk Üniversitesi Tortum Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı Bölümü için açılan öğretim görevlisi kadrosuna P.M.A. dışında bir kişi daha başvurdu. P.M.A’nın hem ALES puanı hem de lisans mezuniyet puanı diğer adaya göre daha düşük olmasına rağmen diğer aday üniversitenin giriş sınavına girmediği için P.M.A. 22 Ocak 2021 tarihinde açıklanan sonuçlara göre kadroya girmeye hak kazandı.

29 Aralık 2020 tarihinde Gazi Üniversitesi de Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü Endüstri Ürünleri Tasarımı Programı için öğretim görevlisi kadrosu için ilan verdi. Şartları, “Fakültelerin Endüstri Mühendisliği bölümü lisans mezunu olmak ve Yöneylem Araştırması alanında tezli yüksek lisans yapmış olmak ve belgelendirmek kaydıyla; lisans mezuniyeti sonrası Yükseköğretim Kurumlarında en az 2 (iki) yıl çalışmış olmak ve endüstriyel üretim hatlarının analizi üzerine deneyim sahibi olmak” olarak açıklanan ilan P.M.A’ya kişiye özel olarak açıldı.

İlana iki kişi başvururken, başvuran diğer adayın “Yüksek Lisans mezuniyet alanı, ilanda belirtilen şartları sağlamıyor” gerekçesiyle üniversitenin giriş sınavına girmeye hak kazanamadığı açıklandı. P.M.A sınava tek başına girerek 12 Şubat 2021 tarihinde kadroya atanmaya hak kazandı. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yöneylem Araştırması üzerine yüksek lisans tezi bulunan P.M.A’nın, Atatürk Üniversitesi’nde Bilgi İşlem Personeli olarak 3 yıl görev yaptığı öğrenildi.

Öte yandan P.M.A’nın akademik ilan yayınlanmadan 6 gün önce 23 Aralık 2020 tarihinde Gazi Üniversitesi’nden bir akademisyenle WhatsApp uygulaması üzerinden konuştuğu ve yüksek lisans tezi ile mezuniyet bilgileri hakkında akademisyene bilgi verdiği iddia edildi.

P.M.A’nın babasının, akademik ilanlar yayınlandığı tarihte Erzurum Emniyet Müdürü olan ve 2021 yılında Mersin Emniyet Müdürü olarak görevlendirilen M.A. olduğu belirtildi. Dönemin Erzurum Emniyet Müdürü olan M.A’nın kadro sonuçlarından hemen sonra 18 Şubat 2021 tarihinde Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’ı ziyaret ettiği, Prof. Dr. Yıldız’ın da 18 Mart 2021 tarihinde M.A’yı ziyaret ettiği Gazi Üniversitesi’nin resmi sitesinde paylaşıldı.