Arjantin futbolunun okulu olarak bilinen, La Academia lakaplı takım Racing Club, pazar günü son 50 yıl içindeki ikinci şampiyonluğuna ulaşmak için sahaya çıkıyor.

1903 yılında, Avellaneda’daki kolej öğrencileri tarafından kurulan kulübün adı o zamanlar Racing değildi aslında. Ancak kurucu üyelerden, Fransız Germán Vidaillac, 1910 yılında arkadaşlarına bir Fransız spor dergisi gösterdiğinde, kapakta büyük harflerle Racing Paris yazıyordu. Bu, 1896’da kurulmuş ve bugün Fransız futbolunun altıncı kademesinde mücadele eden Racing Club’dan başkası değildi. Arjantinliler bu isme hemen ısındılar ve kulübün ismini değiştirdiler.

Adına yakışır derecede yarışmacı bir kulüptü Racing. Öyle ki kuruluşundan sonra geçen 22 yıl içinde 9 lig şampiyonluğunun yanında sayısız kupa kazanmıştı. Bu, başarılar onlar için “Arjantin futbolunun akademisi” ifadesinin kullanılmasını da beraberinde getirdi. Taraftarların halen sıkı sıkıya sarıldığı “La Academia” lakabı da buradan ileri geliyor. Racing, aralıklarla devam eden, Arjantin futbolunun lokomotifi olma özelliğini 1966’da noktaladı. Kazanılan 15. şampiyonluktan sonra, 1980’lerde bir ara onlara 2.lig yolları dahi gözüktü. Ama kulübü asıl karıştıran 1990’ların sonundaki mali kriz ve iflası olacaktı.

1995’te başkanlığa seçilen  Daniel Lalín, büyük harcamalara girişti ve yıldız oyuncuları takıma kazandırma adına altyapıya tamamen sırtını döndü. Lalín’in icraatleri bununla da kalmadı. 1998’de takımın kötü gidişine çare bulmayı hedefleyen başkan, şehir kiliselerindeki rahipleri arkasına katarak bir şeytan çıkarma ayini dahi düzenledi. Taraftarlar, rahipler ve kulüp yetkilileri Juan Domingo Perón Stadyumu’nda ayin düzenlerken Lalín, “Roman Katolik anlayışı ile Racingizmi birleştiriyoruz” demişti. Futbol sahasını şeytanlardan temizlemeyi hedefleyen başkan, kasadaki şeytanlara ise oldukça sıcak davrandı. 2003-07 yılları arasında Arjantin Devlet Başkanlığı koltuğunda oturan ve bir Racing taraftarı olan Néstor Kirchner’in de bulaştığı kara para aklama operasyonunun baş aktörlerinden Lázaro Báez, Lalín’in de arkadaşlarından biriydi. Öyle ki Báez, zaman zaman futbolcu alım-satımı yoluyla aklama işlemini gerçekleştirmiş, yani kanunsuzluğa kulübü de alet etmişti. Stadyumda şeytan çıkarma alemi düzenlenirken tribünlerde “Tanrı bir Racing taraftarı, şeytan ise değil” yazıyordu, belki de durum tam tersiydi. 1998 yılında Lalín kulübün iflasını açıkladı. Taraftarlar onun kellesini istediler. Borç 62 milyon dolara çıkmıştı ve kapıda 200’den fazla alacaklı beklemekteydi. Devrik başkan 1999’da tutuklandı, ama mafya bağlantıları onu hapisten de kurtardı. Bunun için Lalín, nüfuzlu arkadaşlarına tam 200 bin dolar ödemişti.

2003 yılında tam 37 yıl sonra şampiyon oldu Racing. 23 yaşındaki Diego Milito, Racing kariyerindeki en yüksek gol sayısına o sezon erişecekti. Bu performans, onun Genoa’ya oradan da Inter’le Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna kadar gidecek olan  yolculuğunu da başlattı. Milito bugün 35 yaşında, bu sezon başında kulübüne geri döndü ve yarım asırlık dönemde kazanılacak ikinci şampiyonlukta da pay sahibi olmak istiyor. Racing, pazar akşamı kendi evinde Godoy Cruz’u mağlup ederse, takipçisi River Plate’in 2 puan önünde, 60 bin seyircisinin desteğiyle şampiyonluğa ulaşacak. Aynı zamanda maçtan 2 saat önce kulüp başkanlığı seçimi de var. Şu anda geçici olarak başkanlık koltuğunda oturan Victor Blanco, yeniden göreve seçilmesi halinde, 36 yaşındaki Juan Román Riquelme’yi transfer etmek istediğini açıkladı.

Racing Club-Godoy Cruz mücadelesi, pazarı pazartesiye bağlayan gece TSİ 01:30’da.