OHAL döneminde KHK ile ihraç edilen Doç. Dr. Banu Yılmaz’ın Ankara Üniversitesi’ndeki görevine iade edilmesine karar verildi. Doç. Dr. Yılmaz “Sevindirici ama herkes için adalet sağlanana kadar eksik” dedi.

Akademisyen görevine dönüyor
Fotoğraf: Doç. Dr. Banu Yılmaz

Umut Can FIRTINA

Barış Akademisyenlerinin göreve iadeleri sürüyor. Barış için Akademisyenler bildirisine imza attıkları gerekçesiyle olağanüstü hal (OHAL) kapsamında kanun hükmünde kararname (KHK) ile Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Psikoloji Bölümü’ndeki görevinden ihraç edilen Doç. Dr. Banu Yılmaz, Ankara 21’inci İdare Mahkemesi’nin kararıyla görevine iade edildi.

ÖNEMLİ AMA EKSİK

Göreve iade edilme kararını BirGün’e değerlendiren Doç. Dr. Yılmaz, kararın hukuki olarak önemli bir kazanım olduğunu belirtti. “Ancak her mahkemenin farklı bir karar veriyor olması, bunun siyasi boyutunu gözler önüne seriyor” diyen Yılmaz şöyle devam etti: “Sevindirici, önemli ancak eksik. Arkadaşlarımız hâlâ bekliyorlar, ret kararı alanlar var. Tam bir telafiden söz etmek mümkün değil, ancak kişisel olarak da olsa bu aşamayı geçmek önemli. Ancak hak ihlaline uğrayan herkes için adalet sağlanana kadar eksik bir karar.”

Üniversitenin 1 ay içerisinde kararı uygulamak durumunda olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Yılmaz, “Şimdiye kadar gördüğümüz şey üniversitenin İstinaf’a başvurması. Yürütmeyi durdurma isteyebilirler. Neler olacağını göreceğiz. Dinçer Demirkent’i de 1 ayın sonunda başlatmışlardı, benzer bir tutum bekliyoruz” diye konuştu.

Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Şube’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda karara ilişkin ise şunlar denildi: “Barış İçin Akademisyenler Bildirisi'ni imzaladığı için Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nden ihraç edilen hocamız Banu Yılmaz mahkeme kararıyla görevine iade edildi. Barışı savunmaya, arkadaşlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz! #GeriDönüyoruz #GeriDöneceğiz”

Yılmaz hakkındaki kararla birlikte Ankara 21’inci ve 27’nci İdare Mahkemelerinin görevine iade kararı verdiği Barış Akademisyeni sayısı 35’e yükseldi.