Akademisyen yeğeninin şirketi için çalışmış

Haber Merkezi

Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) biriminde, A.D. isimli akademisyenin yeğeninin, üniversitede görevli bir başka akademisyen adına kayıtlı bir şirketi devraldığı ve araştırmalar için bu şirketten mal aldığı ortaya çıktı.

Diken’den Altan Sancar’ın haberine göre usulsüzlüğün ortaya çıkmasıyla üniversite yönetiminin başlattığı soruşturma devam ediyor. Haberde adı geçenlerin ifadelerinin de alındığı öğrenildi.

Öte yandan elde edilen yeni bilgi ve belgelere göre BAP biriminde, tabi olunan 6554 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 21’inci maddesinde belirlenen usul dışında doğrudan temin işlemleri de görülüyor. İlgili maddede, doğrudan teminlerde parasal limiti aşmayan mal ve hizmet alımlarında satın alma birimi tarafından piyasa araştırılarak ihtiyaçların temin edileceği belirtiliyor. Ayrıca alımlarda faturaların ihale yetkilisi tarafından imzalanması şartı koşuluyor.

İhale yetkilileri BAP biriminin alımlarında faturalara imza atmazken, piyasayı da hocanın belirlediği bir başka akademisyen araştırıyor. Diken’in ulaştığı kaynaklar bu araştırmalarda akademisyenlerin uygun ürünü tespit etmek için yer alabileceğini, ancak esas belirleyici olanın birim personeli olması gerektiğinin altını çizdi.