Akademisyene mobbing ve baskı bitmiyor

Berkay SAĞOL

Amasya Üniversitesi'nde doktor öğretim üyesi olan Girayalp Karakuş, çok sayıda mobbing ve baskıya maruz kalıyor. Derste tartıştığı bir öğrenciyi şikâyet etmesine rağmen kendisine soruşturma açıldığını söyleyen Karakuş, haksız yere akademiden men edildiğini belirtti.

Dr. Karakuş hakkında 2018’de güvenlik soruşturması başlatıldı. Soruşturmanın gerekçesi ise üniversite öğrenciliği dönemde döneminde hükümetin asgari ücret ve eğitim politikalarına tepki için düzenlenen yürüyüşe katılması oldu. Bu nedenle görevinden uzaklaştırılan akademisyen, 2019’da yargı kararıyla görevine döndü. Ancak bu kez de baskıya maruz bırakıldı, soruşturma başlatıldı. Karakuş, akademik çalışmalarının engellendiğini iddia etti.


‘Sömürgecilik tarihi’ dersinde bir öğrencisinin dersi ‘provoke’ etmeye çalıştığını aktaran Karakuş, “Derste, Hobbes ve Marx’ı anlatıyordum. Bir öğrenci sert bir şekilde ‘Bunlar ütopik şeyler. Bu konuları derste konuşmamız bile saçma’ dedi. Ben de istiyorsa çıkabileceğini söyledim. Ancak ‘Çıkmıyorum’ dedi. Ortam gerilmesin diye, ‘O zaman ben çıkıyorum’ dedim. Bu öğrenci ilk dersten bu yana dersimi provoke etmeye çalıştı. Konu ile ilgili ayrıntıları Bölüm Başkanı ve Dekan Yardımcısı’na bildirdim ancak harekete geçmediler. Öğrenci şikâyet edince bana soruşturma açıldı” diye konuştu. harekete geçtiler.” Öğrencinin üzerine yürüdüğünü ve küfür ettiğini öne sürdüğünü söyleyen Karakuş, sınıftaki 16 öğrencinin iddiaların gerçeği yansıtmadığı yönünde ifade verdiğini aktardı. Dr. Karakuş, öğrenci hakkında iftira gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğunu, üniversiteye de mobbing davası açacağını ifade etti. Göreve başladıktan dört ay sonra S.E. adlı akademisyenin ihbarı üzerine rektörlüğün hakkında ‘intihal’ soruşturması başlattığını anlatan Karakuş, “Savunmam dahi alınmadan Rektör Süleyman Elmacı, atılmam için dekanlığa yazı yazdı. Amasya Üniversitesi hakkımda ‘Akademiden ve kamu alanından ömür boyu men cezası’ verdi” dedi. Üniversite yönetimini YÖK ve CİMER’e şikâyet ettiğini ve kendisine yönelik haksız ithamlarda bulunan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Karakuş, daha sonra kendisini ihbar eden S.E.’nin şikâyetini geri çektiğini belirtti.