Dr. Yiğiter’e staj yapması için onay vermeyen Baro, Cemaat soruşturması altında olan Özen’i danışma kurulu üyeliğine getirdi. Öte yandan Erdoğan, Nihat Hatipoğlu’nu YÖK üyeliğine atadı

Akademisyene ret, FETÖ şüphelisine kurul üyeliği

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Ankara Üniversitesi’ndeki görevinden ihraç edilen onlarca akademisyen arasında bulunan Dr. Cenk Yiğiter’in staj hakkını, “mevzuata uymuyor” gerekçesiyle reddeden Ankara Barosu, hakkındaki FETÖ iddiaları nedeniyle Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturulan Prof. Dr. Muharrem Özen’i, Avukatlık ve Staj Akademisi Bilim ve Danışma Kurulu üyeliğine atadı.

Masumiyet karinesi mi diyecekler?
Özen’in, Ankara Barosu tarafından Avukatlık ve Staj Akademisi Bilim ve Danışma Kurulu üyeliğine atanmasına tepki gösteren Dr. Yiğiter, aynı baronun kendisinin eğitim hakkını gasp ettiğini hatırlatarak, “Hakkınızda FETÖ soruşturması olsa bile Ankara Barosu’na bilim kurulu üyesi olabilirsiniz. KHK ile ihraç edilmeniz ise stajyer avukat olmanıza engel oluyor. Ankara Barosu Muharrem Özen hakkında da savcılıktan FETÖ/PDY soruşturması var mı yok mu diye sordu mu? Yoksa buna ‘masumiyet karinesi’ mi diyecekler?” dedi.

Akademisyenleri hedef göstermiş
Dr. Cenk Yiğiter, BirGün’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Türkiye tarihinin en büyük üniversite tasfiyelerinden birinin faili Muharrem Özen'dir. Rektör İbiş’in yıllarca hukuk müşavirliğini yapmış, senatoda Barış Bildirisi imzacılarının ‘haddinin bildirilmesi’ gerektiğini bas bas bağırmıştır. Henüz OHAL’den önce hukuka aykırı şekilde İnci Solak Akman'ı görevinden almış, Akman'ın yargıdan aldığı göreve iade kararını aylarca uygulamamıştır. Bu adam hakkında FETÖ soruşturması var ama buna rağmen Avukatlık ve Staj Akademisi'nin Bilim Kurulu üyesi olabiliyor. FETÖ itirafçısının itiraflarında adı geçen Gökçen Topuz'u dekan yardımcılığına öneren de kendisidir. Benim stajyerliğim bile milli güvenliğe engelken bir FETÖ şüphelisinin Bilim ve Danışma Kurulu üyesi olup yetkilendirilmesinde hiçbir mahzur yok. Ankara Barosu’nun durumu budur.”

Ankara Üniversitesi’nin Etik Koordinatörlüğü görevini de yürüten Özen’in, onlarca akademisyenin KHK ile ihracının sorumlusu olarak gösterilen Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş’in hukuk müşavirliği görevini yaparken Hukuk Fakültesi’nde dekan vekilliğine atandığı da ortaya çıktı. Üniversitedeki bir akademisyenin başvurusu üzerine hakkında soruşturma açıldığı belirtilen Özen’in daha önce Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanı Kemal Pelit ile yakın ilişki içinde olduğu iddia edildi. Özen’in ayrıca darbe girişimi gerekçesiyle tutuklanan Anayasa Mahkemesi üyesi Erdal Tercan ile de yakın ilişkisinin bulunduğu belirtildi.

***

Hatipoğlu YÖK üyeliğine atandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nihat Hatipoğlu’nun Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliğini onayladı, altı üniversiteye de rektör ataması yaptı. Cumhurbaşkanlığı, Nihat Hatipoğlu’nun YÖK üyeliğine atandığını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Yükseköğretim Kurulu üyeliğine, Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’nun Bakanlar Kurulunca yapılan seçimini, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 6’ncı maddesinin (b) fıkrası gereğince onaylamıştır” denildi. Cumhurbaşkanlığı tarafından Rektör atamalarına ilişkin de açıklama yapıldı. YÖK’ün önerdiği isimler arasından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abdullah Gül Üniversitesi Rektörlüğü’ne yeniden Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu’nu, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Hasan Ayrancı’yı, Iğdır Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’yı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Mazhar Bağlı’yı, Siirt Üniversitesi Rektörlüğü’ne yeniden Prof. Dr. Murat Erman’ı, İbn Haldun Üniversitesi Rektörlüğü’ne ise mütevelli heyetinin teklifi ve Yükseköğretim Kurulu’nun olumlu görüşü üzerine Prof. Dr. Recep Şentürk’ü atadı.

Öte yandan yandaş Yeni Şafak gazetesinin yazarı Yusuf Kaplan, Hatipoğlu’nun YÖK üyeliğine atanmasını sosyal medya hesabı üzerinden eleştirdi. Kaplan, Twitter’dan “Nihat Hatipoğlu YÖK üyesi yapılmış! Şaka gibi! Adam yok bu memlekette değil mi? En iyisi kapatın YÖK’ü bitsin bu iş!” diye yazdı.