Bugün Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük binası önünde bir araya gelen Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri, atanmış rektör Melih Bulu’ya yönelik protestolarına devam ettiler.

Akademisyenler de öğrenciler de vazgeçmiyor: Boğaziçi’nde direnişe devam

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Prof. Dr. Melih Bulu'nun rektör atanmasını protesto etmeye devam ediyor. Bugün Rektörlük binası önünde bir araya gelen akademisyenler bir kez daha Bulu’ya sırt döndü.

Öte yandan Güney Kampüs'te Rektörlük binası önünde bir araya gelerek Melih Bulu’nun yaptığı son atamaları protesto eden Boğaziçi Üniversitesi lisansüstü öğrencileri de “Atananların atadıklarını tanımıyoruz” yazılı pankartlarla eylemlerini sürdürdüler.

akademisyenler-de-ogrenciler-de-vazgecmiyor-bogazici-nde-direnise-devam-848938-1.

Boğaziçi Üniversitesi Lisansüstü Öğrencileri, bir açıklama yaparak, "Rıza üretemeyeceğini anlayan Bulu, kendisini atayanlardan öğrendiği gayrimeşru yöntemlerle Boğaziçi’nde tahakküm kurabileceği yanılgısındadır" dedi.

Öğrencilerden yapılan açıklama şöyle:

"Her geçen gün Boğaziçi Üniversitesi bileşenleri olarak Kayyum Rektör Melih Bulu’nun antidemokratik icraatlarını “normalleşme olarak” sunmasına tanık oluyoruz. Rıza üretemeyeceğini anlayan Bulu, kendisini atayanlardan öğrendiği gayrimeşru yöntemlerle Boğaziçi’nde tahakküm kurabileceği yanılgısındadır. Kayyum rejiminin bekçiliğine soyunan Bulu, kendi kayyumcuklarını atayarak üniversitemizi yönetme ihtirası içerisindedir.

9 Şubat 2021 tarihinde 245 akademisyenden 201’inin katıldığı seçimde, Ünal Zenginobuz Sosyal Bilimler Enstitüsü (SBE) Müdürlüğü’ne 197 oyla seçilmişti. Bu demokratik işleyişi yok sayan Bulu, yaverlerinden Naci İnci’yi SBE müdürlüğüne atamıştır. Bu usulsüz atamayı tanımıyor ve İnci’nin derhal istifasını talep ediyoruz.

Haftalardır maruz kaldığımız gözaltılar, tutuklamalar, ev hapsi uygulamaları ve hedef göstermelerin yanı sıra Kayyum ve şürekâsı bizleri bir de disiplin soruşturmalarıyla sindirmeye çalışmaktadır. Muktedirlerin, bütün hukukî kaideleri ayaklar altına alarak zora ve zorbalığa dayanan yönetme pratiklerine boyun eğmeyeceğimizi; özgür, özerk, demokratik ve toplumcu bir üniversite için mücadeleye devam edeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz. Bugün; iktidar yanaşmacılığından ve zorbalıktan medet umanlar, kendilerini tarihin çöplüğünde bulacaklardır!

“Özgürlük ağır bir yüktür.” der Ursula Le Guin. Bizler bu yükü bütün Türkiye’de tüm üniversite bileşenleriyle birlikte taşıyoruz. Direnişimiz, sadece bir reddediş değil “Nasıl bir üniversite?” sorusuna cevap aradığımız bir süreçtir. Bizler, geleceği Türkiye’nin her yerinden yükselen demokratik taleplerle inşa edeceğiz.

Özgürlük ve kayyumsuz bir gelecek hepimizin omuzlarında yükselecek!

#AtananlarınAtadıklarınıTanımıyoruz"

BOĞAZİÇİ EYLEMLERİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015 yılında AKP'den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi'ne kararname ile rektör olarak atadı.

Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne atanması, öğrenciler ve akademisyenlerin sert tepkisine neden oldu. Yapılan atamanın kabul edilemez olduğunu ve Bulu’nun kayyum olduğunu söyleyen öğrenciler, 4 Ocak Pazartesi Boğaziçi Üniversitesi'nde eylem düzenledi. Polis, burada öğrencilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti. Üniversite kapısına kelepçe vuruldu. Polis müdahalesinin tepki çektiği eylemlerin ardından birçok öğrenci de gözaltına alındı. Öğrencilerin serbest bırakılmasının ardından devam eden eylemler 2 Ocak’tan bu yana devam ediyor.