Eskişehir'de, 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin yayımladığı bildiriye imza atan akademisyenler adliye önünde basın açıklaması yaptı, kendilerini tehdit ettiklerini öne sürdükleri Sedat Peker ile Osmangazi Üniversiteli Türkçüler ve Atsızlar grubu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Akademisyenlerin, bildiriye atıkları imza nedeniyle ifade verme istekleri ise savcılık tarafından kabul edilmedi.

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin yayınladığı 'Bu suça ortak olmayacağız' başlıklı bildiriye Anadolu Üniversitesi'nden 15, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden de (ESOGÜ) de 4 akademisyen imza attı. Bu 19 akademisyen hakkında 2 üniversite tarafından idari soruşturma başlatıldı. Bildiriye imza atan akademisyenler ve kendilerine destek veren Eğitim Sen üyeleri bugün Eskişehir adliye binası önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Uğur Kara şöyle dedi:

"Bizler, Eskişehir akademisyenler olarak Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi tarafından kaleme alınan metne imzamızı attık. İmzalarımız, uzunca bir süredir yaşanan temel insan hakları ihlallerinin, anti-demokratik uygulamaların ve yaşanan ölümlerin son bulması amacıyla yapılan barış çağrısına destek anlamını taşımaktadır. Bu desteği vermeyi ise Türkiye halklarına karşı bir borç ve akademisyenliğin doğasında olan sorgulama ve eleştirme refleksinin gereği olarak görmekteyiz. Metnin kamuoyunda yarattığı etkiden sonra başlatılan itibarsızlaştırma ve hedef gösterme çabaları, Sedat Peker'in kanımızla duş alma tehdidine kadar varmıştır. Bu açık tehdidin, bir hukuk devleti olduğuna hala inanmak istediğimiz ülkemizde cezasız kalmaması umuduyla suç duyurusunda bulunacağız. Bununla birlikte, kendilerini Osmangazi Üniversiteli Türkçüler ve Genç Atsızlar olarak adlandıran, metne imza atan hocalarımızı tehdit eden gruba karşı suç duyurusunda bulunacağız. Yine hakkımızda açılan soruşturmaya ilişkin savunmalarımızı yapacağız. Bu linç ve itibarsızlaştırma kampanyalarına karşı verdiğimiz mücadelede bizlerden desteğini esirgemeyen tüm sendikalara, hukukçulara, sivil toplum örgütlerine, inisiyatiflere teşekkür ederiz. Barış çağrımızı yineliyor, ülkenin içinde bulunduğu şiddet sarmalından bir an önce çıkılması ve barışın inşası için bize düşen görevi yerine getireceğimizi buradan beyan ediyoruz."

İFADE İSTEKLERİ KABUL EDİLMEDİ

Basın açıklamasının ardından savcılığa Sedat Peker ile Osmangazi Üniversiteli Türkçüler ve Atsızlar grubu hakkında suç duyurusunda bulunan akademisyenler, bildiriye imza atmaları nedeniyle savcılığa ifade vermek istedi ancak savcılık kabul etmedi. Savcılığın Eskişehirli akademisyenler hakkında herhangi bir gözaltı kararının bulunmadığını, ifade almaları yönünde de ne İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ne de başka savcılığının kendilerinden herhangi bir talebin olmadığını belirttiği öğrenildi.