Akademisyenler yurtdışında da hak ihlaline maruz kaldı

HABER MERKEZİ

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriye imza attıkları için görevlerinden ihraç edilen Barış İçin Akademisyenler’in yaşadıkları hak ihlallerini raporlaştırdı.

Rapor, Almanya ve Fransa’da farklı şehirlerde yaşayan ve farklı yasal statülerde bulunan 9 imzacı akademisyenle yapılan görüşmeler neticesinde hazırlandı. 10 sayfalık rapora göre Barış İçin Akademisyenler’in yaşadığı hak ihlalleri şu şekilde:


► Konsolosluklarda İşlemlerin Engellenmesi: Konsolosluklar, kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) ihraç edilmiş T.C. vatandaşlarına hizmet vermeyi reddedip hak kayıplarına sebep olabilecek biçimde işlemleri geciktiriyor.

► İkinci devletlerin uygulamalarından kaynaklanan ihlaller: Kişilerin, iltica etmeyi istemediği ve ilgili oturma izninin verilmesini talep ettiği durumlarda işlemler geciktirilebildi. İki devletle birden mücadele ettiler.

► Konsoloslukta kötü muamele: Akademisyenler, ihraç edilmiş olmaları sebebiyle konsolosluklarda sözlü kötü muameleye maruz bırakıldı.

► Ulus-ötesi damgalama, suçlulaştırma ve hedef gösterme: KHK ile ihraç edildiklerini saklamaya çaba göstermek zorunda bırakıldıklarını belirten akademisyenler bulunuyor.

► Yurtdışında sürdürülen lisansüstü eğitime ilişkin ihlaller: Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı, akademik değerlendirme yerine hukuki ve politik değerlendirme yaptı.

► Göçmenlik ve neoliberal akademinin kesişme noktası: İltica başvurusu yapanlara daha sert uygulamaların olması nedeniyle bu akademisyenler statü ve/veya oturma izni almakta zorlandı.

Barış İçin Akademisyenler’e yönelik ihlallerin yaklaşık 5 yıldır sınırları aşarak devam ettiğine vurgu yapılan raporun sonuç kısmında ise hak ihlallerinin sonlandırılması istendi.