Akademiyi ‘ŞOK’ ettiler

Berkay SAĞOL

AKP’nin, ‘her kente bir üniversite’ politikası, yeni skandal görüntüleri de beraberinde getirdi. Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Köyceğiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’na öğrencilerin eğitim görmesi için tahsis edilen bina, tepkilere neden oldu.

Köyceğiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tıbbi hizmetler ve teknikler, sağlık bakım hizmetleri ve eczane hizmetleri olmak üzere 3 bölümden oluşuyor ve 250 öğrenci eğitim görünüyor. Ancak yüksekokulun bulunduğu 3 katlı eski binanın zemin katında, market bulunuyor. ŞOK Market’in tabelasının, üniversitenin tabelasından bile büyük olması dikkat çekiyor. 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden sonra kamuya devredilen yurtlardan biri olduğu öğrenilen binanın altında bulunan marketin ise üniversite binası eğitime başlamadan öncede orada olduğu belirtiliyor.

Skandal fotoğrafı ve üniversitelerin getirildiği durumu değerlendiren eski Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Altıntaş, “Her yere, her kasabaya üniversite açıldı” dedi.

Altıntaş, şunları söyledi: “Maalesef bu yanlış politikanın bir sonucu olarak çocuklar böyle küçücük binalarda eğitim görmek zorunda kalıyor. ‘İçeride konferans salonu var’ diyorlar ama bu bölümlerin olduğu bir binada konferans salonu değil yeterli sayıda laboratuvar lazım. Yeterli sayıda, büyüklükte ve nitelikte laboratuvarın olup olmadığını merak ediyorum. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne yeterince maddi destek sağlanıyor. Öğrencilerin bu tip binalarda eğitim görmesi büyük haksızlık. Ekonomik getiri sağlasın diye her yere üniversite açıyorlar ve olan öğrencilere, onların hayallerine ve kamunun parasına oluyor. Bu binaların sorunları kamuya mal edilmeli ve sorunların tamamı çözülmeli.”