AKP'nin 'şehir buluşmaları' etkinlikleri kapsamında Çanakkale'de konuşan Akar, Yunanistan'la yaşanan gerilim ve Türkiye'nin askeri harekatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rusya ve ABD'ye seslenen Akar, "Diyoruz ki teröristlere olan desteğinizi kesin, ilişkinizi kesin, bunları desteklemeyin, bunlardan vazgeçin. Bunlarla bir yere varamazsınız. Sizin müttefikiniz, sizinle iş birliği yapabilecek güç Türkiye Cumhuriyeti" dedi.

Akar'dan ABD ve Rusya'ya çağrı: Müttefikiniz Türkiye
Fotoğraf: AA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya, ABD ve diğer müttefik ülkelerin 'verdikleri sözlere uyması' gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin sınır ötesi harekatlarında herhangi bir tahdit (çevreleme) olmadığını ifade eden Akar, özellikle Rusya ve ABD'ye seslenerek şu ifadeleri kullandı:

"Türk Silahlı Kuvvetlerinin harekatında herhangi bir tahdit yok. Tek amacımız Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda, mevcut kurallar çerçevesinde ülkemizin, milletimizin hakkını, hukukunu korumak. Bunun için yapılması gereken ne varsa bundan sonra da yapmaya hazırlanıyoruz. Ne zaman, nerede ne yapmak gerekiyorsa, neyi gerektiriyorsa yeri ve zamanı geldiğinde Türk Silahlı Kuvvetleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yapmaya devam edecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Diyoruz ki teröristlere olan desteğinizi kesin, ilişkinizi kesin, bunları desteklemeyin, bunlardan vazgeçin. Bunlarla bir yere varamazsınız. Sizin müttefikiniz, sizinle iş birliği yapabilecek güç Türkiye Cumhuriyeti devleti. Dolayısıyla terörle mücadelede dayanacağınız dayanak Türk Silahlı Kuvvetleridir, Türkiye Cumhuriyeti devletidir diye kendilerine hatırattık, hatırlatıyoruz."

Akar, AKP'nin "2023'e Doğru Şehir Buluşmaları" kapsamında düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Burada yaptığı konuşmada, ülke içinde ve sınır ötesinde devam eden askeri harekatlara ilişkin konuşan Akar, Irak'ın kuzeyinde devam eden operasyonlara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu kapsamda Irak'ın kuzeyindeki Pençe serisi operasyonlarımız devam ediyor. Suriye'nin kuzeyinde bazılarının içine düştüğü 'terör koridoru kurma' sevdasını Mehmetçik tahrip etti. Orada bir terör koridoru kurulmasına izin vermedik, vermeyeceğiz. Pençe Kilit Harekatı büyük bir başarıyla devam ediyor. 491 terörist etkisiz hale getirildi. Pençe Kilit Harekatı önemli. Bugüne kadar Irak'ın kuzeyinde yaptığımız çalışmalarda açık bir alan kalmıştı. Pençe Kilit o alanı kapatacak ve sınırlarımızın giriş ve çıkışın tam kontrolü mümkün olacak."

"KOMŞULARIMIZIN EGEMENLİK HAKLARINA SAYGILIYIZ"

Ülkelerin, Türkiye'nin operasyonlarını 'anlaması, istismar konusu' yapmaması gerektiğini kaydeden Akar, "Orada bulunan sivillerin, koalisyon güçlerinin zarar görmemesi için de yapılması gereken ne varsa yaptık, yapmayı sürdüreceğiz. Diğer ülkelerin Türkiye'nin ne yaptığını anlaması, bunun istismar konusu yapılmaması lazım. Biz Irak, Suriye başta olmak üzere tüm komşularımızın sınırlarına, egemenlik haklarına saygılıyız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Fakat hakkımızı, hukukumuzu, sınırlarımızı ve vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak da bizim boynumuzun borcu" dedi.

Akar, şöyle konuştu: "Çünkü diyoruz ki sizler, burada olduğunu iddia ettiğiniz DEAŞ terör örgütüne karşı mücadeleden bahsediyorsunuz ve binlerce kilometre öteden geliyorsunuz. Bizim sınırlarımızın dibinde teröristler var. Nasıl endişe duymayacağız? Tüm muhataplarımıza şunu diyoruz. 'Teröristlerle birlikte olmayın, onları desteklemeyin, onlarla ilişkinizi, onlara yardımlarınızı kesin çünkü DEAŞ ile mücadele böyle yapılmaz. DEAŞ ile göğüs göğüse mücadele eden tek ordu TSK. 4 bin 500 teröristi etkisiz hale getiren ordu, Türk ordusu. Eğer orada bir sıkıntı varsa biz sizlerle beraber terörle mücadeleye varız.' Fakat diğer taraftan da teröristlerin hakkımıza, hukukumuza saldırılarına müsaade etmeyeceğimizi de bilmelerini istiyoruz."

YUNANİSTAN İLE İLİŞKİLER

Yunanistan ile ilişkilerde son dönemde yaşanan gelişmelere de değinen Akar, "Yunanistan ile münasebetlerimizde son derece sabırlı, uluslararası hukuka uygun, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde, Ege'nin zenginliklerinin adil şekilde paylaşılması için yapılması gerekenlerin diyalog ile yapılması konusunda tekliflerimizi her zaman ortaya koyuyoruz" ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki problemlerin diyalogla çözülmesi gerektiği söyleyen Akar, Yunanistan'ın söylemlerinin gerginliği artırdığını savundu. Akar, "Kendi problemlerimizi çözebiliriz diye kendilerine söylüyoruz. Bu konuda Yunanistan'ın gerginliği artırıcı eylem ve söylemlerinden vazgeçmesini ve bu konuda olabildiğince sorumlu ve sağduyulu konuşmalarını beklediğimizi söylüyoruz. Ortamı germeyin, diyalog ortamını bozmayın diyoruz" dedi.

Türkiye'nin bu konuda çok sabırlı davrandığını öne süren Akar, "Biz barışçıl yol ve yöntemlerle bu işin çözülmesinden yanayız. Bizim diyalog çağrımız bir zafiyet değil, 'hakkımızı hukukumuzu koruyacağız, hiçbir oldubittiye izin vermeyeceğiz' dememiz de bir tehdit değil. Herhangi bir şekilde üçüncü tarafların söylemleriyle kendinizi havalarda görmeyin, ayaklarınız yere bassın, akıllı, mantıklı olun ve bu işlerimizi oturup konuşalım, çözelim ve sulhu sükunu sağlayalım" açıklamalarında bulundu.

(AA)