Türkiye’nin Afganistan’da kalarak Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nı işletme talebi hakkında konuşan Milli Savunma Bakanı Akar, “Eğer havaalanı kapanırsa tüm AB, tüm NATO üyeleri, diğer ülkeler oradaki diplomatik misyonlarını çekmek zorunda kalacak” ifadelerini kullandı.

Akar’dan Afganistan açıklaması: Havalimanı kapanırsa AB, NATO misyonlarını çekmek zorunda kalacak

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin Afganistan’daki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndaki rolü ile ilgili olarak, “Eğer havaalanı kapanırsa bunu çok açık ve net söyleyeyim tüm AB, tüm NATO üyeleri, diğer ülkeler oradaki diplomatik misyonlarını çekmek zorunda kalacak” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar; dün, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Afganistan’daki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın işletilmesi ve ‘güvenliğinin sağlanmasına’ yönelik görüşmelerin devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

Süreç başladı. Arkadaşlar çalışıyor. Afganistan’ın siyasi yapısı sosyal yapısı içinde bulunduğu genel durum bir tarafta. Taliban bir tarafta. Biz Afgan kardeşlerimiz diyoruz. Biz orada samimi olarak Afganlı kardeşlerimizin rahatını huzurunu güvenliğini arzu ediyoruz. Biz 20 seneden beri oradayız. Herhangi bir muharip görev almadık. İnşaat bakım onarım danışmanlık görevleri yaptık. Bunu yaparken de gerçekten biz Afgan kardeşlerimizin menfaatini düşünüyoruz. Niye? Eğer havaalanı kapanırsa bunu çok açık ve net söyleyeyim tüm AB, tüm NATO üyeleri, diğer ülkeler oradaki diplomatik misyonlarını çekmek zorunda kalacak. Çünkü; güvenlik, iletişim, ulaşım olmadığı zaman orada kalamazlar. Öbür türlü olduğu zaman orası izole bir devlet haline dönüşecek. Bu da kabul edilemez.

‘İKİLİ GÖRÜŞTÜĞÜMÜZ ÜLKELER VAR’

Havaalanının işletilmesinin gereğine inanıyoruz. Sağlık yönünden eğitim yönünden öğrenim yönünden havaalanı çok hayati önemi haiz. Bunları yaparken, destek sağlayacakları, çeşitli siyasi, mali ve lojistik konuları var. Bunların hepsi konuşuldu. Hala daha konuşuyoruz. Onlar bize bir takım bir şeyler gönderecek. Biz onlara bir takım bir şeyler göndereceğiz. Diyaloğumuz devam ediyor. Bu konuda Afganistan’a yardımcı olacak diğer ülkeler var. Onlarla konuşuyoruz. Çok yönlü bir olay.

Başladık bitti değil. Afgan hükümeti var, Taliban var. Oradaki askeri, siyasi, güvenlik şartları var. Tek başımıza tek düze, tek çizgi halinde bir şey söylersek ilerleyen dönemde birtakım sıkıntılara sebebiyet verebilir. O yüzden sağa sola çarpmadan kırmadan dökmeden hem Afgan kardeşlerimizle hem uluslararası toplumla; NATO, AB, ABD diğer ikili görüştüğümüz ülkeler var. Giderek yayılma var. Genişleme var. Devamlı genişletiyor. Tabi bunlar resmi raporlar değil. Bunların bir takım iz ve emarelerini görüyoruz. Dolayısıyla gelişmeleri takip ediyoruz. Sınır güvenliği, Tacikistan-Özbekistan göç olayları. Bunların hepsi ihtimal bunların hepsi çok yönlü 360 derce çalışmalarımızı yürütüyoruz.”