Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "İsveç ve Finlandiya'daki durumu yakından takip ediyoruz. Hala bu ülkelerde maalesef birtakım provokatif eylemlerin, görüntülerin devam ettiğini üzülerek görüyoruz. Hem İsveç hem Finlandiya'nın somut adımlar atmasını bekliyoruz" dedi.

Akar'dan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Provokatif eylemler devam ediyor
Fotoğraf: AA

Milli Savunma Bakanı Akar, Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin basın mensuplarına değerlendirmede bulunarak, NATO'nun açık kapı politikası ile ilgili sıkıntılarının olmadığını ama Türkiye'nin hassasiyetlerine saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

NATO'nun güvenlik örgütü olduğunu aktaran Bakan Akar, "NATO'nun en büyük mücadele alanlarından biri terörizm. Terörizm şu anda tüm ülkeler için ciddi bir problem. Birden fazla terör örgütü ile mücadele eden tek ülke Türkiye. Bunun görülmesi, bu konuda yaptıklarımızın farkındalığının artırılması gerekir" diye konuştu.

"SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUZ"

Haziran ayında Madrid Zirvesi sırasında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine yönelik imzalanan 3'lü memorandumu hatırlatan Akar, "Memorandum açık. İsveç ve Finlandiya tarafından imza altına alınan taahhütler var. Biz bunların yerine getirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Bu memorandumun bir son değil bir başlangıç olduğuna dikkati çekiyoruz. Bunların yapılmasının ardından TBMM kararını verecek. Biz de İsveç ve Finlandiya'ya yardımcı olmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda İsveç ve Finlandiya'daki durumu da yakından takip ediyoruz. Hala bu ülkelerde maalesef birtakım provakatif eylemlerin, görüntülerin devam ettiğini üzülerek görüyoruz. Hem İsveç hem Finlandiya'nın somut adımlar atmasını bekliyoruz" dedi.

Akar, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunacak Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen ile perşembe günü bakanlıkta görüşecek. Görüşmede, ikili savunma ve güvenlik konularının yanı sıra Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecinin de ele alınması bekleniyor.

(DHA)