Irak-Suriye tezkeresinin süresinin 2 yıl olmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Bu yetkinin sürekli olarak uzatılması yerine bu şekilde verilmesi gayet anlaşılabilir. Bu sürekli olan bir şey, bunun arkasında bir şey aramaya gerek yok” dedi.

Akar’dan tezkerenin süresiyle ilgili açıklama: Altında bir şey aramaya gerek yok

Milli Savunma Bakanı Akar Hulusi Akar, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çad Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Mahamat İdris Debi Itno'nun dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısı öncesi ve bugün katıldığı ‘Ateş Serbest-2021’ faaliyetinin ‘Seçkin Gözlemci Günü’ etkinliğinde açıklamalarda bulundu.

‘Ateş Serbest-2021’ etkinliğinde yaptığı konuşmada, savunma ve güvenlik konularında bölgede yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini, alınması gereken tüm tedbirleri aldıklarını ifade eden Akar, Türkiye'nin, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde uluslararası alanda bir özne haline geldiğini, etki ve ilgi sahasını genişlettiğini” savundu.

Akar, TSK'nin, Cumhuriyet tarihinin ‘en yoğun döneminden’ geçtiğini, bir tarafta eğitim ve tatbikatların diğer tarafta da operasyonel faaliyetin devam ettiğini dile getirdi.

TEZKERE MESAJI: “TERÖRİST NEREDEYSE HEDEFİMİZ ORASI”

‘PKK ile YPG arasında fark olmadığını’ söyleyen ve “PKK eşittir YPG” ifadesini kullanan Akar, geçtiğimiz gün Meclis’te kabul edilen Irak-Suriye tezkeresine dair üstü kapalı mesajlar vererek sözlerine şöyle devam etti:

"Bunun herkes tarafından bilinmesi, bilmeyenlerin öğrenmesi lazım. Bunun görülmesi gerekir. Mücadelemiz en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar devam edecek. Yeni savunma konsepti olarak ortaya koyduğumuz husus, terörü ve teröristleri kaynağında etkisiz hale getirmektir. Onun için diyoruz ki terörist neredeyse hedefimiz orası. Teröristlerin peşinde olmaya devam edeceğiz. Mehmetçiğin nefesi teröristlerin ensesinde. Teröristler korkudan iki gece aynı yerde yatamıyor. İnşallah asil milletimizi terör belasından kurtaracağız. 24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar Irak'ın kuzeyinde 18 bin 641 terörist etkisiz hale getirildi. Suriye'nin kuzeyiyle birlikte etkisiz hale getirilen terörist sayısı toplam 32 bin 800 oldu."

“KORİDORU KURDURMAYACAĞIZ”

Akar ayrıca, "Suriye'nin kuzeyinde bir terör koridoru kurulması hayali yaşayanlar vardı. Bu terör koridoru, kurmaya çalışan teröristlerin başlarına yıkıldı. Bu terör koridorunu kurdurmadık, kurdurmayacağız. Bunun için ölürsek şehit, kalırsak gazi anlayışı içinde mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Biz sınırlarımızın, ülkemizin ve milletimizin güvenliği için çalışıyoruz. Sınırlarımızda, burnumuzun dibinde, herhangi bir oluşuma müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Tek amacımız bu, bunun dışında bir amacımızın olmadığını herkesin bilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

“SÜREKLİ OLARAK UZATILMASI YERİNE BU ŞEKİLDE YETKİ VERİLDİ”

Bakan Akar, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çad Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Mahamat İdris Debi Itno'nun dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısı öncesi, gazetecilerin sorularını yanıtladı

Akar, tezkerenin 2 yıllık olmasına gelen eleştirilere ise şöyle cevap verdi:

"Irak'ın, Suriye'nin kuzeyinde terörle mücadele yoğun şekilde devam ediyor. Bu yetkinin sürekli olarak uzatılması yerine bu şekilde verilmesi gayet anlaşılabilir. Bu tezkere ile bir önceki tezkere arasında da bir fark yok. Tatbikatlar var, eğitim var. Bu sürekli olan bir şey, bunun arkasında bir şey aramaya gerek yok.”