Çiğli’de bin 800 işçinin çalıştığı Akar Tekstil fabrikasında bir işçide Covid-19 pozitif vakası çıkmasının ardından işi durduran ve iş durdurdukları için saldırıya uğrayan işçiler, savunmalarının alınmasının ardından yıllık izni olanlar yıllık iznini, olmayan işçiler ise ücretli izne ayrıldı

Akar Tekstil’de işçiler ücretli izne ayrıldı

AYCAN KARADAĞ

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, yaklaşık bin 800 işçinin çalıştığı Akar Tekstil’de bir işçinin koronavirüs testi pozitif çıkmasının ardından 146 işçi, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 13’üncü maddesinin kendilerine tanıdığı ‘çalışmaktan kaçınma’ hakkını kullanarak iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. ancak güvenlik görevlileri ve kimliği belirsiz kişiler işçilere sopalarla saldırdı. Yaşanan gelişmelerin arından 146 işçinin savunması alınarak, yıllık izni olanlar yıllık iznini, olmayan işçiler ise ücretli izine ayrıldı.

FABRİKAYA 450 KİT GELDİ

Konu hakkında BirGün’e açıklama yapan DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, “Cumartesi yaşanan sorundan sonra 146 işçi biz çalışmak istemiyoruz diyerek izin istemişti. Ondan sonra da bir arbede yaşanmıştı. Biz bu 146 arkadaşı dün sabah çağırdık. İşverenin bir savunma talebi oldu. 146 arkadaşımızla birlikte savunmamızı verdik. Bu arkadaşlarımızı ücretli izine yolladık. Ücretli izin dediğimiz senelik izini olanlar senelik iznini kullanıyor. Senelik izni olmayan ücretli izin olarak ayrıldı. Bu sürecin iki boyutlu olduğunu tartıştık. Birincisi işçi sağlığı ve güvenliği, ikincisi disiplin süreci. Bu konuda biz çalışan arkadaşlarımızın da sıkıntılarının olduğunu konuştuk Sağlık Bakanlığı’na gerekli bilgiler verildi, bakanlıktan 450 tane kit geldi. Fabrikadaki tüm arkadaşlarımıza testler yapılıyor. Öbür arkadaşlar için yarın bir disiplin kurulu toplanacak” diye konuştu.

SENDİKACILAR YAN YANA GELMELİ

Virüsün ilk anından beri kriz masası kurduklarını vurgulayan Alagöz, “Gerekli hijyen tedbirlerini aldık. Sürekli kontrol amaçlı ateş ölçülüyor. Sağlık Bakanlığı ile sürekli temas halindeyiz. 65 yaş ve üzeri arkadaşlarımızı ücretli izine gönderdik daha sonra kısmi çalışmadan yararlandırdık. Burada asıl sıkıntı bu fabrika çok büyük bir fabrika ve bazı şeylerin önüne geçilemiyor. Bilgi kirliliği de mevcut. Bu sorun sadece DERİTEKS’in değil. Örgütsüz olan işçilerde var. Bununla ilgili büyük firmalar konfederasyonlar çalışma yapması gerekir. Evlerinde sendikacılık yapanlar şunu bilsin iki tweet atarak işçinin hakkı savunulmaz. Şuan işçiler ekmek mücadelesinde değil yaşam mücadelesinde. İşçilerin birleştiği gibi biz sendikacılar niye birleşemiyoruz. Sendikacılar yan yana gelmeli ve bu konuları tartışmalıdır. Herkes fabrikalarında alanlarında olmaya devam etsin” şeklinde konuştu.