Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin ABD'den Patriot hava savunma sistemi satın alabileceğini söyledi. Akar ayrıca, "F-35 konusunda ABD ile anlaşmazlıkların üstesinden geleceğiz" ifadesini kullandı.

Akar: Türkiye ABD'den Patriot hava savunma sistemi satın alabilir


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gündemdeki gelişmelere ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.

Reuters'a konuşan Akar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Harekat alanı dışında herhangi bir operasyon ihtiyacımız bulunmuyor. F-35 konusunda ABD ile anlaşmazlıkların üstesinden geleceğiz.

Biz NATO'nun merkezindeyiz hiçbir yere gitmiyoruz. NATO’daki müttefiklerimiz tarafından anlaşılma konusunda bazı sorunlar yaşıyoruz"

.'YAPTIRIMLARIN GEÇİCİ OLACAĞINA İNANIYORUZ'

"ABD yaptırımlarının geçici olacağına inanıyoruz, bu konunun gündemden kalkasını istiyoruz.

ABD’nin Patriot savunma sistemini alabiliriz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında bu konu gündeme gelebilir."

'KİMYASAL SİLAH ENVANTERDE YOK'

"Önümüzdeki günlerde içinde bulunduğumuz Barış Pınarı asayiş bölgesinde EYP'lerin kaldırılması, varsa kaldıysa teröristlerin temizlenmesi calışması yapılacak. Biz terörden sadece PKK/YPG kast etmiyoruz, girdiğimiz bölgelerde karşılaştığımız takdirde DEAŞ'a da aynı şekilde gerekeni yapmaya hazırız.

TSK'nın kimyasal silah kullanması asla söz konusu değildir, envanterde yok; PYD'nin TSK'ya ithamda bulunmak için bölgeye kimyasal silah taşıdığı duyumumuz var."

'SURİYE İLE SICAK TEMAS OLMAMASI LAZIM'

"Suriye ile sıcak temas olmaması lazım, böyle bir sorun olmaz; Rusya da bu konuda elinden geleni yapar.

Almanya’nın güvenli bölge teklifini duyduk, yarın (NATO Zirvesi'nde) kendilerinden de dinleme fırsatı bulacağız; teklifin kapsamına göre değerlendireceğiz. Güvenli bölgede 12 gözlem noktası değerlendiriliyor; arazideki şartlara göre bu sayı iner ya da çıkar."

'KONTROLÜMÜZE GEÇEN 200 DEAŞ'LI OLDU'

"Çeşitli şekillerde bizim kontrolümüze geçen 200 civarında DEAŞ'lı oldu, onları da uygun şekilde uygun yerlerde muhafaza ve kontrol ediyoruz.

Suriyeli kardeşlerimizin evlerine normal hayatlarına dönebilmeleri projeler tamam; uygulaması, finansı ve diğer ülkelerin de katkısıyla hataya geçirilmesi için çalışmalar sürüyor."