AB’de fosil yakıt tüketimini azaltmak için yapılan düzenlemeler otomotiv üreticilerini ve paydaşlarını yeni yatırım alanlarına yöneltiyor. Küresel petrol ve gaz şirketleri de gelişen elektrikli araç pazarının gelişimini izliyorlar.

Akaryakıt şirketlerinin gözü elektrikte
Ersoy YAŞAR- Oto Safari
Avrupa Parlamentosu ile Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin yeni üretilen araçların emisyon oranının 2030’a kadar 2021 değerlerinin yüzde 37,5 oranında altında olmasında uzlaşmaları da otomobil üreticilerinin yanı sıra sektör paydaşlarının stratejilerini tekrar gözden geçirmelerini gerektiriyor.

Düzenlemeler sıklaşırken, 2017’de şirketin yeni stratejisine bağlı olarak Shell, Hollanda merkezli elektrikli araç şarj istasyonu firması NewMotion‘u satın almıştı. Avrupa’nın en büyük elektrikli şarj istasyon sağlayıcısı konumunda olan şirketin, 100 binin üzerinde şarj noktası bulunmasının yanı sıra park yerlerini elektrikli şarj noktasına dönüştürmede de deneyimi bulunuyordu.

2009’da kurulan ve yatırım turlarında yaklaşık 14 milyon avro fon toplayan NewMotion girişimi, hesaplamalara göre bugüne kadar yapılan elektrikli araç şarjının karşılığı olarak 60 milyon litre petrol kullanımı ve 120 bin ton karbondioksit salınımının engellenmesini sağlamıştı. Akaryakıt şirketleri ise akaryakıt istasyonlarında hızlı şarj noktalarının bulunmasının elektrikli otomobillerin pazar penetrasyonunu da olumlu etkileyeceğini savunuyor ve bu alanda yatırımlarını sürdürüyorlar.

İngiliz petrol şirketi ve akaryakıt istasyonu şirketi BP de yeni istasyonlarında içten yanmalı motorlu araçlara yakıt aktarımı yapılabildiği gibi, elektrikli araçları aynı anda şarj etmeyi ve batarya sağlamayı da planlıyor.

Şirketin teknoloji yöneticisi David Eyton, Londra merkezli alternatif enerji bilgi portalı ‘Bloomberg New Energy Finance’ ile yaptığı röportajda, istasyonlarında 2021’e kadar, elektrikli otomobiller için beş dakikada şarj edilebilen değiştirilebilir bataryalar da bulundurmayı planladıklarını açıkladı. Akaryakıt şirketi, alternatif enerji yatırımlarını artırarak şarj altyapısını güçlendirmek için de yatırım yapıyor. 2021’de Büyük Britanya'daki benzin istasyonlarının 400'ünü 150 kW hızlı şarj istasyonu ile donatmayı planlayan şirket, ilk 100 şarj istasyonunu bu yıl 50 farklı dolum istasyonunda hizmete açacak.

Daha önce şarj altyapısı sağlayıcısı Chargemaster'ı satın alan ve hızlı şarj bataryaları geliştiren StoreDot'a da yatırım yapan BP, Çin'de ortak bir şarj altyapısı için 66iFuel ile de ortaklık kurdu ve yeni elektrikli araç teknolojileri için Çin ekosistemine odaklanan NIO’nun ABD fonuna da yatırım yaptı. Şirket, şubat ayında Çin'in önde gelen elektrikli araç şarj platformlarından biri olan PowerShare'ye de yatırım yapmıştı.