Uluslararası fiyatlara göre yükselmesi gereken akaryakıta 2-7 kuruş arası seçim indirimi geldi

Akaryakıta seçim ayarı: Düştü!

Son zammın ardından Doların lira karşısında yüzde 5, petrolün varil fiyatının yüzde 7 artmasına rağmen akaryakıt fiyatlarında indirime gidildi. Benzin ve motorinde ortalama 2-7 kuruş arasında indirim yapıldı. İndirimle birlikte İstanbul’da ortalama 6.10 liraya satılan kurşunsuz benzinin litre fiyatı Opet’te 6.06 liraya, BP’de 6.04 liraya gerilerken, Shell ve Aytemiz’de fiyat 6.02 lira oldu. Motorin fiyatı ise 5.57 liradan Aytemiz’de 5.51 liraya, Shell ve BP’de 5.50 liraya, Opet’te ise 5.53 liraya çekildi.

‘Yeni zam görünmüyor’
Uzmanların dolar ve petrol fiyatlarındaki yükselişle birlikte akaryakıtta en az 20 kuruş zam görülebileceği beklentisine rağmen bu kararın alınması gözleri Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası’na (PÜİS) çevirdi. PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, önceki gün yaptığı açıklamada, “Şu anda hiç bir şekilde zam görünmüyor, zaten fiyatları izliyoruz. Bugün haftanın ikinci mesai günü, 3 mesai günü daha var, sektörü takip ediyoruz, şu anda bir zam öngörmüyoruz” demişti.

Zeybekci müdahale sinyali vermişti
Akaryakıt fiyatlarına yeni zam gelmemesi, dağıtım şirketlerine hükümet baskısını gündeme getirdi. Nisan ayında açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, akaryakıt fiyatlarındaki zamlara ilişkin, “Kurumlarımıza şu çağrıda bulunmak istiyorum, bu dalgalanma dönemlerinde biraz sabretmelerini biraz beklemelerini öneriyorum. Zam yapmada bu kadar acele etmemelerini öneriyorum” diyerek fiyatlara müdahale edeceklerinin sinyalini vermişti. Dağıtım şirketlerinin zam yapmamaları konusunda nasıl ikna edildikleri konusu henüz netlik kazanmış değil.