İkizköy Akbelen ormanında yapılmak istenen katliama köylüler geçit vermiyor. Bölgede çadır kurarak direnişe başlayan köylüler, “Tek bir ağaç daha eksilmeyeceğiz” diyor.

Akbelen’de katliama karşı direniş var: Tek bir ağaç daha eksilmeyeceğiz

Yaren ÇOLAK

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda yapılması planlanan Yeniköy-Kemerköy Termik Santralları için kızılçam ağacı katliamı başladı. Sabahın erken saatlerinde bölgeye gelen şirket yetkilileri otuzun üzerinde ağacı kesti. İş makinalarının sesini duyan köylüler ise bölgedeki talana karşı direnişe geçti. Hukuki sürecin devam ettiğini ve karar beklenmeden katliamın başladığının altını çizen İkizköy’den Işık, “Biz canımızdan geçtik, buradan ayrılmayacağız” dedi.

İkizköy’den Esra Işık “Çadır kuruyoruz. Gözümüz kulağımız ormandaydı. Sabah erken saatte girdiler. Kesimi durdular. Tekrar geri dönecekler mi bilmiyoruz ama tek bir ağacın daha kesilmesine müsaade etmeyeceğiz. Geçit yok” diye konuştu.

akbelen-de-katliama-karsi-direnis-var-tek-bir-agac-daha-eksilmeyecegiz-900187-1.

CANIMIZDAN GEÇTİK BURADAN AYRILMAYACAĞIZ

Sabahın erken saatlerinde iş makinalarının sesini duyarak ormana gittiklerini kaydeden Işık, “Sesin duyar duymaz, koşa koşa ormana gittik. Jandarma geldi, ‘Biz taraf tutmuyoruz ancak kesim alanında durmanız tehlikeli’ dedi. Biz canımızdan geçtik, buradan ayrılmayacağız” dedi.

Bölgede nöbet tutacaklarını vurgulayan Işık sözlerine şöyle devam etti: “Yaklaşık 50 kişiyiz. Sayımız sürekli artıyor. Sabah biz gelene kadar 30 civarında bir ağaç katliamı oldu. Keşke onu da engelleyebilseydik ama artık bir ağaç daha eksilmeyeceğiz. Buradayız.”

akbelen-de-katliama-karsi-direnis-var-tek-bir-agac-daha-eksilmeyecegiz-900188-1.

ORMAN YOKSA HAYAT YOK

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi, Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ülkenin dört bir yanında artan ekoloji mücadelesini işaret ederek, “Ormanlardan ormancılık dışı uygulamalara verilen izinler önemli ölçüde arttı. Bu nedenle ülkenin dört bir yanından ormanları ve dolayısıyla yaşam alanlarını savunan köylülerin isyanları da arttı. Ormanlar paramparça. Farkında değiliz belki ama orman yoksa su yok, tarım yok, hayat yok. Artık ormanlardan verilen izinlere ve aşırı odun üretimine dur dememiz gerek” ifadelerini kullandı.