‘Beşli Çete’den Limak’ın ortağı olduğu YK Enerji, Muğla’daki Akbelen Ormanı’nı yok etmekte, bölge sakinleri ise korumakta ısrarcı. Şirket, son olarak ormana yakın bölgede dinamitle patlatmalar yaptı.

Akbelen’i size teslim etmeyiz
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

Muğla’nın Milas ilçesinde termik santrale kömür temin etmek için Akbelen Ormanı’na girmek isteyen YK Enerji’ye karşı bölge sakinlerinin mücadelesi sürüyor. Muhalefetin ‘Beşli Çete’ olarak tanımladığı şirketlerden Limak ile IC Holding’in iştiraki şirket, Akbelen’de ağaçları keserek maden sahasını genişletmek istiyor.

Genişletilmek istenen maden sahasına dair ağustos ayında verilen ‘yürütmeyi durdurma’ kararının iptali üzerine, şirketin ağaçları kesmek için harekete geçtiği belirtildi. Yöre sakinleri, uzun bir süredir nöbette. Ayrıca YK Enerji, ormana yakın bölgedeki Işıkdere Mahallesi’nde maden ocağı için dinamitle patlama gerçekleştirdi.

‘ÖLÜM FERMANIDIR’

Bölgedeki durumu BirGün’e aktaran İkizköy Çevre Komitesi Başkanı Necla Işık, “Akbelen Ormanı’nın ölüm fermanını kabul etmiyoruz” dedi. Işık’ın verdiği bilgilere göre, şirket çalışmalarını hızlandırmış durumda. Aynı zamanda KARDOK Derneği’nin Başkanı olan Işık, şunları dile getirdi: “Aldığımız duyumlar, ormana girmek için şirketin hazırlık başlattığı yönünde. Nöbet sayımızı ve şirketin çalışmalarına dair kontrollerimizi artırdık. Ayrıca Işıkdere’de şirketin patlatma yapmaya devam ettiğini gördük. Bu yapılan hukuksuzdur. Ormanımızı korumaya devam edeceğiz. Akbelen’i teslim etmeyeceğiz.

***

TAM 531 GÜNLÜK DİRENİŞ

Yöre sakinleri, YK Enerji’ye karşı yaklaşık üç yıldır eylemlerini sürdürüyor. Ormanın girişine 531 gün önce çadır kuran yurttaşlar, o günden beri ormanı korumaya çalışıyor. Ormanlık alanın santrala tahsisinin iptali için açılan davada, son olarak dosyaya bilirkişi raporu girmişti. Raporda, Akbelen Ormanı’nın kömür madenciliğine açılabileceğine uygun olduğu savunulmuştu. Bilirkişinin bu görüşü üzerine de ‘yürütmeyi durdurma’ kararı kaldırılmıştı.