Akbelen Ormanı’nda ağaç kesilmesini engelleyen yurttaşlara açılan davanın altıncı duruşması görüldü. Dava, 26 Haziran 2023 tarihine ertelendi. Yurttaşlar, “Doğa savunucuları yargılanamaz” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Akbelen Ormanı için direnenlerin 6’ncı duruşması: “Doğa savunucuları yargılanamaz”

Aycan KARADAĞ

Muğla Milas’ta termik santral tehdidi altında bulunan Akbelen Ormanı’nı korumak için verilen mücadele sürüyor.
Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji, 8 Ağustos 2021 tarihinde izinsiz ormanda ağaç keserek maden sahasını genişletmek istemesine karşı direnen Gülören Demir ve Füsun Ergün’ün jandarmaya mukavemet ettikleri gerekçesi ile açılan davanın altıncı duruşması gerçekleşti. Milas 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, 26 Haziran 2023 tarihine ertelendi.
Duruşmada, iki kadının avukatlarının talepleri doğrultusunda tanıkların dinlenmesi istendi. Avukatlar, jandarmanın müdahale yapıldığı yerde keşif yapılması ve sağlık raporlarını da talep ederken, ayrıca Anayasa Mahkemesi’ndeki bireysel başvuru dosyalarının da getirilmesini istedi. Hâkim ise, taleplerin değerlendirilmesini yetkili hâkime bıraktı.

Duruşma sonrası ortak açıklama yapan yargılanan Gülören Demir ve Füsun Ergün şunları söyledi: “Doğa savunucuları yargılanamaz. Yargılamaya çalışarak bizi yıldırmaya çalışıyorlar. Biz yılmayacağız. Doğamızı koruyacağız. Ağaçları kesenleri yargılasınlar. Mücadelemiz sürecek.”
Avukat Arif Ali Cangı ise, “Akbelen Ormanını korumak isteyen yurttaşlara yapılan jandarma müdahalesi sonrasında haksız yere açılan dava sürüyor. Kadınlar yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı. Kadınların sağlık raporları dosyaya girmedi. Yapılan jandarma müdahalesi hukuksuzdur. Duruşma 26 Haziran tarihine erteledi. O gün İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma günü. İşkenceyle mücadele gününde ormanını, yaşam alanlarını koruduğu için gecenin bir yarısı işkence gören kadınlarımızın yanında olmaya, dayanışmaya devam edeceğiz. Mahkemeyi kazanacağız. Akbelen Ormanı’nı koruyacağız” diye konuştu.

"BU KAVGA BİTMEDİ"

Avukat Nehir Bilece de, “O gün orada 11 kişi vardı ama iki kişiye dava açıldı. Bunun nedeni jandarmanın işkencesini örtbas etmektir. Soruşturma etkin olarak yürütülmedi. Bu kavga bitmedi. İşkenceye karşı da adil yargılamaya karşı da mücadelemiz sürecek” dedi.

KARDOK Derneği Başkanı Nejla Işık da şunları söyledi: “Akbelen Ormanı’nı koruyan yargılanıyor. Akbelen’i yağmalayanlara hiçbir şey yok. Adalet istiyoruz. 4 senedir mücadele ettiğimiz İkizköy ve Akbelen’i koruyacağız. Kazanana kadar da durmayacağız.”