Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda ağaç kıyımına karşı açılan iki davada da yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Akbelen Ormanı şimdilik kurtuldu

AYCAN KARADAĞ

Muğla Milas’ta İkizköy’ün yakınında bulunan Akbelen Ormanı’nda bulunan ağaçların Limak Holding’e ait Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı’na kömür temini için kesilmesine karşı 25 günü aşkın süredir mücadele eden köylüler rahat bir nefes aldı.

Muğla 3’ncü İdare Mahkemesi’nde davası süren şirketin maden bölgesinde kömür alanının genişletilmesini sağlamak için gerekli ruhsatın verilmesi ile ilgili Muğla Valiliği’nin verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali ve Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ndeki orman kesimi iptal davasında karar çıktı. Her iki davada da mahkemeler, yürütmenin durdurulması yönünde karar verdi. Şirketin ise karara itiraz hakkı bulunuyor.

Davanın avukatı olan İsmail Hakkı Tanal, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Şirketin kaçak yaptığı işler ortaya çıktı. Bu nedenle bu süreçte en az 6-8 ay süreceği için bir kesim işlemi yapılmayacak. Ancak şirketin verilen bu iki yürütmeyi durdurma kararına bir hafta içerisinde itiraz etme hakkı var. Ama bunun düşük bir ihtimal olarak görüyoruz. Biz yine de mücadelemize devam edeceğiz. Akbelen’i koruyacağız” dedi.


Limak Holding’e ait Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı’na kömür temini için kesilmesine karşı 25 günü aşkın süredir nöbet tutan yurttaşlara jandarma önceki gece yarısı müdahale etmişti. Jandarma alanda çadır kurup nöbet tutan köylüleri ve yaşam savunucularını sürükleyerek dışarı çıkarırken yaklaşık 30 kişilik grubu Milas-Ören karayolu kıyısına itelemişti. Geceyi karayolu kıyısındaki bir tarlada geçiren köylüler Akbelen Ormanı’nı terk etmeyeceklerini söyleyerek tekrar oturma eylemi başlatmıştı.