Doğu Akdeniz’de tansiyon giderek yükselirken, taraflar diplomasi trafiğini sürdürüyor. AB Dışişleri Bakanları gerilimi görüşmek üzere bugün bir araya gelecek. Fransa ise bölgede Yunanistan ile ortak tatbikat düzenledi.

Akdeniz’de diplomasi trafiği

HABER MERKEZİ

Doğu Akdeniz’de tansiyon giderek yükselirken taraflardan karşılıklı hamle ve açıklamalar geliyor. Uzun süredir gerilimin düşmediği bölgede Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan bölge anlaşmasının ardından Türkiye’nin yeniden Navtex ilan ederek Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’ni bölgeye yollaması gerilimi artırdı. ''Macera ya da gerilim aramıyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan gerilime ilişkin dün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü. Erdoğan, Doğu Akdeniz'deki sorunların uluslararası hukuk çerçevesinde hakkaniyet ve diyalog temelinde çözülmesinden yana olduklarını ifade etti.

Öte yandan Atina’nın çağrısı üzerine Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları ise Akdeniz'deki gerilimi görüşmek üzere bugün toplanacak. Yunanistan Dışişleri Bakanı ile ABD Dışişleri Bakanı da aynı gündemle bir araya gelecek.


Fransız askeri varlığı artırılacak

İsrail’in ardından Fransa’dan da Yunanistan’a destek geldi. Fransa Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Doğu Akdeniz'e iki adet Rafale savaş jeti ve Lafayette tipi bir fırkateynin sevk edileceği duyuruldu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, önceki gece Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, Doğu Akdeniz’deki Fransız askeri varlığının geçici olarak artırılacağını duyurdu.

Bölgede Ortak tatbikat yapıldı

Reuters’in haberine göre Yunanistan savunma kaynakları ise Fransız ordusu ile Yunanistan güçlerinin dün Girit adasının açıklarında ortak tatbikat yaptığını söyledi. Kaynaklar, söz konusu fırkateyn ve jetlerin Girit’e bu sabah vardığını, ardından bir tatbikat gerçekleştirildiğini aktardı. Fransa’nın gönderdiği fırkateyn ve jetlerin Yunan donanması ile tatbikat yaptığını açıklayan Yunanistan kaynakları, tatbikatın ne kadar sürdüğüne dair ise bir açıklamada bulunmadı.

***


Çavuşoğlu'ndan telefon trafiği

AA’nın haberine göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugünkü AB Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi diplomasi trafiğini sürdürdü. Çavuşoğlu, Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ve Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Çavuşoğlu’nun mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde Doğu Akdeniz başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alındı.

***

‘Anlaşma bölgede istikrar getirir’

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis, iki ülke arasında imzalanan deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasının Akdeniz'de istikrara hizmet edeceğini belirtti.

Mısır Cumhurbaşkanlığı İdaresi'nden yapılan açıklamaya göre Abdülfettah el Sisi ve Kiriakos Miçotakis telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasının imzalanması dolayısıyla birbirlerini tebrik eden Sisi ve Miçotakis, anlaşmanın Doğu Akdeniz'de güvenlik ve istikrarın sağlanmasına katkı sunacağını kaydetti.

Sisi ve Miçotakis, anlaşmanın Mısır ve Yunanistan'a kendi doğal kaynaklarını iki dost halkın hedeflerine ulaşması ve çıkarlarının korunması için kullanma fırsatı sunacağını da ifade etti.