Akdeniz’de sivil yardım kuruluşlarına ait gemilerle mülteci kurtarma operasyonları sürüyor. Son olarak Ocean Viking gemisi Libya açıklarında 81 mülteciyi daha ölümden kurtardı

Akdeniz'de hayat kurtarma mücadelesi sürüyor


Akdeniz’de göçmen kurtaran Fransız Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütüne (MSF) ait Norveç bayraklı Ocean Viking gemisinin 81 mülteci daha kurtardığı, gemideki mülteci sayısının 251’e çıktığı bildirildi. İtalya’nın kara sularına giriş yasağı getirdiği bir diğer gemi İspanyollara ait Proactiva Open Arms’ın güvertesindeki 160 göçmenle İtalya’nın Lampedusa açıklarında 10 günü bulan bekleyişi sürüyor. Durumu kötüleşen 3 göçmen ve 6 yakını İtalya Sahil Güvenlik ekiplerince bulundukları yerden alındı.

İTALYA’DAN IRKÇI AÇIKLAMALAR

İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı aynı zamanda aşırı sağcı Lig Partisi’nin lideri Matteo Salvini, Katanya kentindeki mitinginde, mültecilerin hayatlarını kurtaran kurumlara yüklenmeyi sürdürdü. Salvini, “Bu Open Arms’ın güvertesinde 200 kadar göçmen var. Norveçli Vikinglilerin gemisi var. Bir Vikingliler eksikti. Onlar da 180 kişi toplamış. Biraz daha sonra ‘Asteriks’, ‘Fantastik Dörtlü’, Richard Gere ile Akdeniz’e gelirler. Hepsini gördük. Gerçek üstü bir durumun içindeyiz. Vikinglerin işgalini durdurmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı. Salvini önceki gün de Open Arms’taki göçmenlere yardım ve destek için gemiye gelen ABD’li aktör Richard Gere’a “Göçmenleri özel uçağınla ABD’deki villalarına götür” demişti.

6 AYDA 300 BİN MÜLTECİ AVRUPA'YA SIĞINDI

Öte yandan , Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere sığınan mülteci sayısının bu yılın ilk 6 ayında yeniden arttığı öğrenildi. AB’nin iltica ajansı EASO’nın açıkladığı verilere göre, 2019’un Ocak ayından Haziran’a kadar toplam 305 bin kişi üye ülkelere sığınma başvurusunda bulundu. Sığınma başvurusu sayısı 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 10 civarında arttı.

EN FAZLA BAŞVURU ALMANYA’DA

2018’de toplam 586 bin, 2017’de 655 bin, 2015’te 1 milyon 257 bin, 2016’da 1 milyon 206 bin mülteci, AB’ye sığınma başvurusunda bulunmuştu. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi en fazla başvuru Almanya’da gerçekleşirken, yılın ikinci yarısında da benzer rakamların ortaya çıkabileceği ve 2017’deki sayıya ulaşabileceği belirtiliyor.

Ancak mültecilerin ayak bastığı ilk ülkede başvuru yaparak kayıt alınması AB için önemli, çünkü kıta içerisinde kayıt dışı yaşayan çok sayıda mültecinin olduğu tahmin ediliyor. Kabul edilen sığınma başvurusunun oranı ise AB çapında yüzde 30-50 arası olarak açıklandı. Yani her iki veya her üç ilticacıdan birinin sığınma başvurusuna olumlu cevap veriliyor. Almanya’nın da aynı orana sahip olması dikkat çekti.