Akdeniz Sinemaları İzmir’de buluşuyor
Zizou ve Arap Baharı. (Fotoğraf: IMDb)

Kültür Sanat Servisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlenlediği "İzmir Uluslararası Akdeniz Sinemaları Buluşması" 7-12 Kasım arasında gerçekleşiyor. Buluşmaya Akdeniz’in kuzeyinden İspanya, Fransa, İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Yunanistan, Akdeniz’in güneyinden Malta, Lübnan, Filistin, İsrail, Suriye, Mısır, Tunus ve Fas’tan filmler katılıyor. Ortak yapımcı ülkelerle birlikte, festivalde çoğunluğu 2021 ve 2022 yapımı olan 30 ülkeden 34 uzun metrajlı film gösterilecek. Festivalin ‘Anılarına’ bölümünde, bu yıl yitirdiğimiz usta yönetmen Erden Kıral’ın “Gece” ve “Vicdan” filmleri gösterilecek. Yönetmenliğini Vecdi Sayar’ın yaptığı festivalin afişi Gürbüz Doğan Ekşioğlu imzasını taşıyor. Aralarında 2023 Oscar’larında En İyi Uluslararası Film Kategorisi’ne ülkeleri tarafından aday gösterilmiş 6 film var: İtalya’nın adayı “Nostalgia”, Yunanistan’ın adayı “Manyetik Alanlar”, Lübnan’ın adayı “Hafıza Kutusu”, Filistin’in adayı “Akdeniz Ateşi”, Tunus’un adayı “İncir Ağaçlarının Altında” ve Mısırlı yönetmen Tarik Saleh’in imzasını taşıyan İsveç’in Oscar adayı “Cennetten Gelen Çocuk”.

Festivalin açılış filmi, İspanyol sinemasından. Javier Bardem’in başrolü üstlendiği ve bu yıl Avrupa Film Ödüllerinde En İyi Avrupa Komedisi dalında aday gösterilen film, Goya Ödülleri’nde ve Iberoamerikan Sineması Platin Ödülleri’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini kazandı. Festivalin ‘Bir Ülke-Bir Kent” bölümünde Paris’te çekilmiş, Marcel Carné, Jacques Rivette ve Louis Malle imzalı klasiklerin yanı sıra, günümüz Fransız sinemasının önemli yapıtlarından “France”, “Paris Hatıraları” ve “Nocturama: Paris Yanıyor” yer alıyor. Programın diğer bölümleri ise, ‘Yüzleşmeler’, ‘Akdeniz’in Büyüsü’ ve ‘Sinemamızdan” başlıklarını taşıyor. Filmler, İzmir Sanat, Institut français / Fransız Kültür Merkezi ve Mimarlık Merkezi salonlarında gösterilecek. Festivalin tüm etkinlikleri ücretsiz.

Akdeniz Sinemaları Buluşması’nın bir de onur ödülü var. Fransız Sinemateki’nin kurucusu İzmirli Henri Langlois adına konulan ödül, bu yıl Tunuslu yazar ve yönetmen Férid Boughedir’e veriliyor. Festivalde, Boughedir’in “Çatıların Çocuğu” ve “Zizou ve Arap Baharı” filmleri gösterilecek.

Festival kapsamında, konuk yönetmen ve yapımcılarla Türkiye’nin yönetmen ve yapımcılarını buluşturan ve iki gün sürecek olan bir yuvarlak masa toplantısı da yer alacak. Toplantıda Akdeniz sinemaları arasında ortak yapım ve dağıtım alanlarında işbirliği olanakları değerlendirilecek, somut projeler ortaya konacak.