Akdeniz ülkeleri ateş çemberinde

Haber Merkezi

Türkiye her gün yeni bir orman yangınıyla güne başlarken Portekiz, İspanya ve Fransa'nın güneybatısında binlerce itfaiyeci orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Hatay ve Manisa’da çıkan yangınlarda toplamda 40 dönüm alan zarar gördü. Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde ormanda çıkan örtü yangınında 30 dönüm alan zarar gördü.

Hatay’ın Kırıkhan ilçesindeki Gümüşoluk Yaylası'na bağlı Kireç Ocağı mevkisindeki ormanda dün saat 12.00 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle örtü yangını çıktı. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, 10 arazöz, 3 su tankı, 3 helikopter ve 70 orman işçisi yangına müdahale etti. Ekiplere jandarma ve polis ekipleri de destek verdi. Ekiplerin yoğun çabası sonucu yangın kısa sürede kontrol altına alındı. Yaklaşık 30 dönüm alanın zarar gördüğü yangını soğutma çalışmaları yapıldı.

10 DÖNÜM ORMAN ZARAR GÖRDÜ

Manisa’nın Akhisar ilçesi Akhisar'ın kırsal Kocakağan Mahallesi'ndeki ormanda ise dün saat 10.00 sıralarında yangın çıktı. Alevler kısa sürede rüzgarın da etkisiyle yayıldı. Alevler havadan ve karadan müdahaleyle 1 saatte kontrol altına alındı. Yangında 10 dönüm orman zarar görürdü.

Türkiye’nin yanı sıra tüm Akdeniz ülkeleri yangına karşı teyakkuzda. Avrupa'yı etkisi altına alan sıcak hava dalgası devam ederken, Portekiz, İspanya ve Fransa'nın güneybatısında binlerce itfaiyeci orman yangınlarıyla mücadele ediyor.

PİLOT HAYATINI KAYBETTİ

Portekiz'in kuzeyinde, İspanya sınırı yakınlarındaki Foz Coa bölgesinde bir yangın söndürme uçağının düşmesi sonucu bir pilot hayatını kaybetti. Portekiz'deki yangınlar ise ülkenin kuzeyinde, Porto kentinin doğusunda. Alevler bu yıl 30 bin hektarlık bir orman alanını yok etti. Bu, 2017'den 100'den fazla kişinin öldüğü yangınlardan sonraki en geniş alan.

Fransa'da 11 binden fazla kişinin tahliye edildiği Gironde bölgesi de alevlere teslim oldu.

İspanya'nın güneyinde de Costa del Sol yakınlarında, Mijas tepelerinde yayılan orman yangınları yüzünden 2 bin 300 kişi tahliye oldu..

Salı gününden bu yana Portekiz'de sıcaklıklar 47 dereceyi bulurken, İspanya'da da 40 dereceyi açtı. İspanyol EFE ajansına göre her iki ülkede sıcak hava yüzünden 300'den fazla kişi öldü.

Yunanistan'da Atina'nın 50 kilometre güneybatısındaki Feriza bölgesinde ve Girit'in kuzey kıyısındaki Retimno'da alevlerle mücadele ediliyor. Retimno yakınlarındaki yedi köy boşaltıldı.

Fas'ın kuzeyinde Larache, Ouezzane, Taza ve Tetuoan bölgelerinde alevler etkili olurken, bazı köyler tahliye edildi. Ksar El Kebir'de bir köy tamamen yok oldu.