Ligin 6. haftasına damga vuran takım evinde Galatasaray’ı 3-0 mağlup ederek ilk galibiyetini alan Akhisar oldu. Haftanın teknik direktörü Mesut Bakkal olurken, İsmail Kartal da isminin anılmasını hak ediyor. Haftanın futbolcusu Yasin Öztekin olurken, en şık gol vuruşunu da Babel yaptı.

Ankaragücü, Erzurum deplasmanında altın buldu. Maç boyunca oyunun hâkimi olan ve sayısız gol fırsatını müsrifçe harcayan ev sahibi takım olmasına rağmen kaleyi tutan ilk şutta golü bulan 90’da başkent temsilcisi oldu. Bu galibiyetle puanını 10’a çıkartan Ankaragücü, ligde kalıcı olma yolunda rakiplerinin bir adım önünde…

Bursaspor da Erzurumspor gibi tüm hazırlığını ilk galibiyetini almak üzere yapmıştı. Yeşil-beyazlılar gol atmaya muvaffak olamasa da maçı izleyen tüm sporseverlerin takdirini toplamayı başardı. Maçtan iki gün önce Vakıfköy’deki altyapı tesislerinde sözleşmesini 2022 yılına kadar uzatan 21 yaşındaki Ertuğrul takım kaptanı olarak sahaya çıktı, genç kaleci Okan Koçuk Adebayor’un penaltı atışını kurtardı, ilk Süper Lig maçına çıkan Umut Meraş, ligimizin en etkili sağ açıklarından Edin Visca’ya nefes aldırmadı… Henüz galibiyeti olmayan Bursaspor hakkında ne sosyal medyada ne de tribünlerde olumsuz tek bir söz var. Zira ne yapılmaya çalışıldığının herkes farkında, oynanan oyun umut veriyor.

Sezonun ilk gündüz maçında Yeni Malatyaspor, Rizespor’u konuk etti. Sıcak havanın da etkisiyle temposu ve dolayısıyla seyir zevki düşük karşılaşmada Malatya ilk yarının sonlarında Guilherme’nin hazırladığı Aleksic’in attığı golle galip gelerek puanını 10’a çıkarttı. Mehmet Ali Karaca yönetiminde son maçına çıkan Karadeniz temsilcisi Okan Buruk ile anlaşma imzaladı. Buruk’un yapısal sorunları olan bu kadroyu toparlaması kolay olmayacak.

Konyaspor maçın 24. Dakikasında Skubic’in defansın arkasına yaptığı koşuyla golü buldu ancak Cüneyt Çakır VAR’ın da onayını alarak ofsayt kararı verdi ve pozisyon geçerlilik kazanmadı. 36’da Yatabare ağları bulduğunda Cüneyt Çakır gene ofsayt kararı verdi, ancak bu kez gol VAR marifetiyle geçerli sayıldı. Bu iki karar futbolseverlerin VAR’a olan inancını zedeler nitelikteydi. Zira defalarca izlememe rağmen Skubic’in pozisyonu ofsayt değil, Yatabare’ninki ise ofsayt gibi geliyor. Öyle görünüyor ki VAR’ın meşruiyet kazanması biraz zaman alacak. Daha fazla kamera ve açı bu süreyi azaltabilir. VAR kararları bir kenara, Konyaspor oynadığı oyunla zor bir deplasmandan hak ettiği üç puanla evine dönmeyi başardı. Ertuğrul Sağlam Kayserispor ile sezona iyi başlayıp ilk dört haftada sekiz puan toplamayı başarmıştı. Ancak iki haftadır kaybediyor ve gelecek hafta da Beşiktaş ile Dolmabahçe’de karşı karşıya gelecekler. Kaybetmeye alışmak bir futbol takımı için en tehlikeli şey.

Bu sezon evinde oynadığı tüm maçları kazanan ancak deplasmanda varlık gösteremeyen Trabzonspor’un evindeki büyüsü de bozuldu. Trabzonspor bir döngünün içinde sürekli aynı hataları tekrar ediyor. Önce yeni yönetim geliyor, herkes umutlanıyor. Trabzon’un yetiştirdiği ancak kayda değer başarısı olmayan bir isim teknik direktör oluyor. Bir iki sansasyonel galibiyetin ardından beklenmeyen mağlubiyetler gelince şehirde homurdanmalar başlıyor. Önce teknik direktör değişiyor, kimsenin elinde sihirli değnek olmadığı için sezon ortasında gelen teknik direktör de tatmin edici bir başarıya ulaşamayınca bu sefer fatura yönetime kesiliyor. Oysaki kulüpte istikrar sağlansa yeterli öz kaynaklara sahip bir camia. Ancak Yusuf Yazıcı’ya nefret kusan ama Burak Yılmaz’ı bağrına basan futbol kültürünün değişmesi kolay değil.

Lige şaşalı bir başlangıç yapan Kasımpaşa, Alanyaspor karşısında yakaladığı gol fırsatlarını müsrifçe harcayınca bu haftayı da puansız kapattı. Geçtiğimiz sezonki kadro kalitesini koruyamayan Alanyaspor’da Mesut Bakkal, Galatasaray mağlubiyetinin ardından elindeki oyuncu grubuna uygun bir taktik anlayışla sahaya çıkmaya başladı. Takım savunmasına önem vermeye başladıklarından beri oynadıkları üç maçta 9 puan topladılar ve sadece 1 gol yediler.
Antalyaspor evinde 1-0 yenik duruma düşmesine rağmen 1 gol atan bir de penaltı yaptıran Mevlüt’ün önderliğinde Sivasspor’u 2-1 mağlup etmeyi başardı. Akdeniz temsilcisi Mevlüt’ün sakatlanmasının ardından ilerde top tutmakta zorlansa da baskı kuran rakibine gol izni vermeyerek haftayı üç puanla kapattı. Sezon başlarken en favori küme düşme adaylarından biri olan Antalya için ilk 6 haftada 10 puan toplamak muazzam bir başarı. Diğer tarafta Tamer Tuna ile sezona büyük umutlarla başlayan ancak 6 haftalık performansı beklentilerin gerisinde kalan Sivasspor var.

Şampiyonlar ligine havalı bir başlangıç yapan Galatasaray, SüperLig’de zor günler geçiren Akhisar’a rahat bir nefes aldırdı. Galatasaray erken gol bulamadığı maçlarda hep zorlanıyor. Geçtiğimiz sezon Gomis’in yüzdeli son vuruşları bu sıkıntının üstünü örtmüştü. Rodrigues’in penaltısı gol olsa maçın hikayesi farklı gelişebilirdi. Ancak son iki deplasman maçında kalesinde 7 gol görüp hiç gol atamamış bir takımın deplasmanda sıkıntısı olduğunu inkar etmek, döviz kuru alıp başını gitmişken memlekette ekonomik sorun olmadığını söylemekle eşdeğer. Ligde ilk galibiyetini alan Akhisar’ı SüperLig kariyerinde belki de ilk kez takım oyuncusu görüntüsü veren Elvis Manu ve Milan Lukac gibi bir kaleciyi yedek kulübesine hapseden Fatih Öztürk sırtladı. Perşembe akşamı tarihlerinin ilk UEFA Avrupa Ligi maçını oynayan teknik direktörsüz Akigolar, herkesi şaşırtarak haftanın sürprizine imza attılar.

Haftanın en itibarlı eşleşmesinden kazanan çıkmadı. Maçın ilk yarısında Fenerbahçe istediklerini sahaya yansıtan ve pozisyon yaratan taraftı. Ancak golü bulan Beşiktaş oldu. İkinci yarıda oyunun ibresi Beşiktaş’a döndü. Konuk ekip oyunu istediği şekle sokmuşken bu sefer de skor üreten Fenerbahçe oldu. Fenerbahçe tarafında Cocu’nun Valbuena’yı kurtarıcı olarak sahaya sürmesi şaşırtıcı bir tercihti. Memleket futbol ikliminin Fransız yıldız üzerindeki etkisini görmek için yarım saat yeterli oldu. Kendini yeniden ispat etmek için her şeyi yapmaya çalışan Valbuena doğal olarak hiçbir şey yapamadan maçı tamamladı. Beşiktaş tarafında ise Şenol Güneş’in akıllara soru işareti bırakan tercihleri Adem Ljajic ile maça başlamaması ve Babel’i forvete çekmesi oldu. Oysa Fenerbahçe’ye karşı Kadıköy’de kazanamama serisine son vermek işten bile değildi.

akigo-nun-haftasi-513991-1.