Çözüm süreci döneminde kurulan ‘Akil İnsanlar’ heyetinde yer alan 14 kişi, Kadir İnanır’a yönelik sözleri nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya tepki gösterdi, özür dileme çağrısı yaptı

'Akil İnsanlar'dan Soylu’ya Kadir İnanır tepkisi: Özür dile

Çözüm süreci döneminde ‘Akil İnsanlar Heyeti’nde yer alan 14 kişi, Selahattin Demirtaş'ın öyküsünden sahneye taşınan tiyatro oyununu izlemeye giden Kadir İnanır’a yönelik sözlerinden dolayı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “Bakan’ı sözlerini geri almaya ve özür dilemeye davet ediyoruz” denildi.

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın hapishanede yazdığı ‘Devran’ adlı öykünün tiyatro oyununa tepki gösteren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, oyunu izleyenler arasında bulunan Kadir İnanır’ı hedef almıştı.

‘Akil İnsanlar Heyeti’ içerisinde yer alan 14 kişi ise “Kadir İnanır’ın Yanındayız” başlığıyla bir açıklama yayınlayarak, “Kimi siyasiler oyunu düzeysiz bir şekilde eleştirirken, İçişleri Bakanı daha da ileri gitti, etkinliği izleyenlerden birisi olan Kadir İnanır’a yönelik aşağılayıcı, hedef gösteren ve suç oluşturan bir nefret söylemi kullandı” dedi.

Soylu’nun açıklamalarının kabul edilemeyeceği belirtilen açıklama şöyle: “Ülkenin ve kişilerin güvenliğini sağlamakla görevli bir bakanın tanınmış bir sanatçıyı hedef göstermesi kesinlikle kabul edilemez. Bu söylem, sorunların barış içerisinde çözümüne ve bunu temsil eden kişilere yönelik olduğu oranda, durum demokrasi ilkeleri bakımından daha vahim hale gelmektedir. Kadir İnanır’ın yanında duruyor, bakanı sözlerini geri almaya ve özür dilemeye davet ediyoruz.”

Çözüm süreci döneminde ‘Akil İnsanlar Heyeti’nde yer alan ve “”Kadir İnanır’ın Yanındayız” açıklamasına imza atan isimler şöyle:

Ahmet Faruk Ünsal

Ali Bayramoğlu

Baskın Oran

Celalettin Can

Doğu Ergil

Etyen Mahçupyan

Fuat Keyman

Levent Korkut

Nihal Bengisu Karaca

Oral Çalışlar

Öztürk Türkdoğan

Vahap Coşkun

Yıldıray Oğur

Yücel Sayman