Otomotiv orijinal ekipman üreticileri için emisyon ve yakıt tasarrufu çözümleri üreten Delphi Technologies, yakıt verimliliğini artırmak, emisyonları düşürmek ve sürüş menzilini uzatmak için bir dizi ‘akıllı sürüş’ çözümü geliştiriyor.

Akıllı sürüş, otomotivin geleceğini iyileştirecek

ERSOY YAŞAR

Söz konusu akıllı sürüş çözümleri; içten yanmalı, hibrit veya tam elektrikli dahil, tüm güç ve aktarma organlarında verimliliği artırmaya yönelik tasarlanıyor. Örneğin gerçek sürüş koşullarında hibrit bir araçta akıllı sürüş çözümlerinin kullanımı, normal sürüş modu ile kıyaslandığında karbondioksit salımında yüzde 10’dan fazla azalma sağlıyor.

Akıllı sürüş sistemleri; hız, konum, topoğrafya, trafik ışığı sistemleri ve yol tıkanıklıkları gibi konularda verileri topluyor. Bu veriler, aracın enerji tasarrufu sağlayacak kararlar almasına yardımcı olmak adına bulut üzerinden aracın hızını, enerji kullanım dengesini ve performansını aktif olarak ayarlayan bir güç ve aktarma kontrol cihazına dönüştürülüyor. Şirketin, konum ve haritalama teknolojilerinde lider olan TomTom şirketiyle bu yılın başından itibaren kurduğu bir işbirliği de bulunuyor. İşbirliğiyle, sistemin bulut tabanlı navigasyon ve haritalama yeteneklerine ilişkin testleri de birlikte gerçekleştiriliyor. Böylece yoğun veya tıkalı yollar ile yol çalışması olan bölgelerden kaçınarak enerji verimliliği sağlayan uygun rotaların seçilmesi hedefleniyor.

İKİNCİ NESİL MİRAİ KONSEPTİ TOKYO'DA SAHNEDE

Toyota, 2014’te ilk neslini tanıttığı hidrojen yakıt hücreli Mirai sedan modelinin ikinci neslini 24 Ekim’de kapılarını açacak Tokyo Otomobil Fuarı’nda sergileyecek. Sıfır emisyonlu yakıt hücreli elektrikli araç teknolojisine sahip yeni Mirai, geliştirilen özellikleriyle birlikte yüzde 30 daha fazla menzil sunma hedefiyle tasarlanıyor.

Yalnızca su buharı salımı olan ve kolaylıkla yakıt dolumu gerçekleştirilen ilk nesil Mirai, 500 km menzil sunmasının yanı sıra, pazara sunulduktan sonra 10 bin civarında satış adedi elde ederek dünya çapında hidrojen yakıt altyapısının oluşturulması adına aktif rol oynamıştı. Otomobilin ikinci nesil konsepti de teknik özellikleriyle ve tasarımıyla daha da geliştirildi. 2020’de yola çıkması planlanan yeni model ilk olarak Japonya, Kuzey Amerika ve Avrupa’da satışa sunulacak.

Toyota, fuarda sürücü ve araç arasında ileri teknolojiyi kullanarak, duygusal bir bağ kuran LQ konseptini tanıtmaya da hazırlanıyor. Yeni nesil ‘Concept-i’yi temsil eden LQ, otonom sürüş kapasitesi ve güçlü bir yapay zeka Yui asistanına sahip. Yui, akıllı yapay zeka ile güçlendirilmiş bir asistan olarak, sürücüyü tanıyarak kişisel bir mobilite deneyimi sunuyor. Yui ve LQ’nün otonom sürüş teknolojisi, sürücü ve araç arasında bağ kurarak, bireysel tercihlere ve gereksinimlere yanıt veriyor.

LQ, gelişmiş insan-makine arayüzü sayesinde hem içeriden hem de dışarıdan iletişim kurabiliyor. LQ’nün tavanındaki ve tabanındaki alanlar, yolcular ve araç arasında iletişimi sağlıyor. Ayrıca farklı noktalara yerleştirilen renkler otonom veya manuel sürüş modunu ifade ediyor. Aracın dışında yer alan ışıklandırma sistemi ise, yol koşulları gibi bilgileri diğer araçları bilgilendirmek amacıyla yansıtabiliyor. Farlara adapte edilen Dijital Mikro Ayna sistemi, bir milyon küçük ayna ile kompleks figürleri gerçekleştirebiliyor.

YAKIT TASARRUFU YARIŞMASINDA 25 SÜRÜCÜ ULUSLARARASI FİNALDE

Bu yıl beşincisi düzenlenen, yakıt tasarrufunu hedefleyen Optifuel Challenge sürüş yarışmasının uluslararası finali, Renault Trucks’ın doğduğu Lyon’da yapılacak. 16 Ekim’de aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 25 ayrı ülkeden katılan 25 sürücü, kıyasıya mücadele edecek. Yarışmanın birincisi, 2019 model Renault Trucks T High 480 çekiciyi kazanacak.

Uluslararası final, iki bölümden oluşacak. İlk olarak sürücüler, ekonomik sürüş ve yakıt tüketiminin nasıl azaltılabileceği konusundaki bilgilerinin değerlendirileceği yazılı bir teste katılacak. Daha sonra, 13 litrelik Euro 6 Step D motorlu Renault Trucks T Optifuel ile 40 dakikalık bir sürüş etabında mücadele edecekler. Ticari hızdan ödün vermeden yakıt tüketimini en iyi şekilde kontrol eden sürücü, dünya birincisi olacak. Yarışma boyunca sürücüler, şirketlerinden bir temsilci ve lokal bir Renault Trucks yetkilisi tarafından desteklenecek. Takımları, yarış sırasında Optifleet filo yönetim sistemini kullanarak sürücülerinin performansı gerçek zamanlı olarak izleyebilecekler.

Rakipler arasında eşitliği sağlamak için rastgele yapılacak bir çekiliş, yarış sırasını belirleyecek ve çekicilerin kalkışları aşamalı olacak. Trafiği ve sürüş koşullarını etkileyebilecek faktörleri dikkate almak için her bir sürücü grubuna ek bir araç eşlik edecek.

Yarışmanın birincisi olacak sürücünün lojistik şirketi, 2019 model Renault Trucks T High 480 çekicinin sahibi olacak.

DOKUZ AYDA ÜRETİM YÜZDE 9 İHRACAT YÜZDE 6 AZALDI

Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) 2019 yılı Ocak-Eylül dönemi verilerine göre, toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9 azalarak 1 milyon 57 bin 384 adet, otomobil üretimi de yine yüzde 9 azalarak 700 bin 581 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40, baz etkisi dikkate alındığında ise 2017’ye göre yüzde 55 azalarak 289 bin 131 adet oldu. Otomobil pazarı ise yüzde 37 oranında daraldı ve 228 bin 628 adet olarak gerçekleşti. OSD verilerine göre ticari araç grubunda toplam üretim yılın ilk dokuz aylık döneminde, yüzde 10 daralma kaydetti ve toplam üretim 356 bin 803 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde, hafif ticari araç grubu üretimi yüzde 9, ağır ticari araç grubu üretimi ise yüzde 21 azaldı. 2019’un Ocak-Eylül döneminde ticari araç pazarı yüzde 48, hafif ticari araç pazarı yüzde 48 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 52 azaldı. Baz etkisi dikkate alındığında hafif ticari araç pazarı 2017’ye göre yüzde 65, ağır ticari araç pazarı ise 2015’e göre yüzde 78 daraldı.

‘KABLOSUZ PAYLAŞIMLI ŞARJ ’SÜRÜCÜSÜZ ARAÇ TEST PARKURU'NDA

Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi İnovasyon Merkezi (TOSB) ve Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi (İTÜ OTAM) işbirliğiyle hayata geçirilen Türkiye’nin ilk ‘Sürücüsüz Araç Test Parkuru’nda kısa sürede sürücüsüz ve elektrikli araç teknolojilerine yönelik farklı testler gerçekleştirildi. Parkurun ilk misafirlerinden biri ise bir elektrikli araçtan başka bir elektrikli araca kablosuz şarj olanağı sağlayan yerli girişim Car4Future oldu.

TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, “Yerleşkemizde bulunan ve TOSB İnovasyon Merkezi’mizin ve İTÜ OTAM’ın koordinasyonuyla açılan sürücüsüz araçlar test parkuru için beklentimizin çok üzerinde geri dönüşler aldık. Türkiye’de yeni nesil araçlarla ilgili herhangi bir çalışma varsa bunun TOSB’da olması bizleri çok sevindirir. Çünkü, burayı sadece bir üretim merkezi değil, aynı zamanda Ar-Ge ve inovasyon merkezi olarak da tanımlıyoruz. Bu kapsamda geleceğe yönelik girişimler için altyapı, enstitü, yatırımcı ve hatta fonların ilgi duyması adına elimizden gelen her şeyi yapmayı çalışıyoruz” diye konuştu.

NEXO GÜVENLİK ÖDÜLÜ ALDI

Hyundai’nin hidrojen yakıt hücreli elektrikli SUV modeli Nexo, Amerika Karayolu Güvenliği Sigorta Enstitüsü tarafından (IIHS) güvenlik ödülüne layık görüldü. Markanın ilk yakıt hücreli modeli olan ve yalnızca Kaliforniya’da bulunan model, normal olarak IIHS’nin rutin test programında yer almamasına karşın, şirketin erken test için başvurması üzerine programa dahil edildi. Araca, test süresince sürücü tarafı, yolcu tarafı, orta, yan, tavan ve baş dayanağı çarpışma testleri uygulandı. Orta ölçekli bir premium SUV olan model, altı çarpışma testinde de iyi dereceler aldı. Araç, en yüksek puanı standart önden çarpma önleme sistemi ile aldı. Otomobil, 20 km/s - 40 km/s palet testinde çarpışmaları önledi ve kriterleri karşıladı.

UNITI ÖN SİPARİŞ ALMAYA BAŞLADI

İsveç merkezli elektrikli otomobil girişimi Uniti, tamamen elektrikli üç kişilik şehir otomobili için İsveç ve İngiltere’de ön siparişlerini açtığını duyurdu. Duyuruyla birlikte 72 saatte bekleme listesine binden fazla müşteri eklendi. İngiltere hükümetinin sübvansiyonundan sonra yaklaşık 112 bin 500 TL satış fiyatı ile pazara verilecek yeni nesil elektrikli otomobilin teslimatları 2020’nin ortasında yapılacak. Gelecek aylarda Avrupa’nın diğer pazarlarından ön sipariş kabul edeceklerini açıklayan şirketin CEO’su Lewis Horne, sıfır emisyonlu yeni nesil bu elektrikli şehir otomobilinin gördüğü ilgiden mutlu olduklarını söyledi.

MASERATİ'DEN ELEKTRİKLİ YATIRIMI

Maserati, Fiat Chrysler Automobiles’ın (FCA) İtalya’ya yaptığı 5 milyar avroluk yatırım ile tesis yenileme, elektrifikasyon ve otonom sürüş teknolojileri kapsamındaki planlarını duyurdu. Yatırım kapsamında, markaya özgü sürüş dinamikleri korunarak hızlı şarj özellikleri, yeni nesil bataryalar ve güç aktarma teknolojileriyle birleştirilecek. Yeni nesil araçlar grubun Modena, Cassino ve Torino’daki tesislerinde üretilecek. Markanın Modena’daki fabrikasında 800 milyon avroluk yatırım ile devreye alınacak yeni üretim hattının 2020’nin ilk çeyreğinde açılması planlanıyor. Elektrikli model serisinin üretiminin ise 2021’de başlaması hedefleniyor. Geleceğe yönelik hazırlıkları kapsamında, Maserati Ghibli, 2020’de markanın ilk elektrikli hibrit güç ve aktarma organına sahip otomobili olacak. GranTurismo ve GranCabrio modelleri de elektrikli versiyonlarıyla Grubun 800 milyon avro yatırım yaptığı Torino tesisindeki üretim bandından inecek. Maserati Utility Vehicle ise Cassino’da üretilecek. FCA Grup, 29 Kasım 2018’de İtalya’ya yönelik 2019-2021 yatırım planını açıklamış ve bu kapsamda 13 adet tamamen yeni veya önemli ölçüde güncellenmiş model ile mevcut ya da yeni 12 modelin elektrikli versiyonun üretileceğini duyurmuştu.