FATİH projesi kapsamında okullara kurulan akıllı tahtaların maliyetinin 1.5 milyar TL olduğu öğrenildi. Akıllı tahtalar, bazı okullarda da teknik arızalar nedeniyle kullanılamadı

Akıllı tahtalar kara tahta oldu

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN @mustafamertb_

İflası verilerle ortaya konulan FATİH Projesi kapsamında 45 bin 653 okula gönderilen 432 bin 288 akıllı tahtanın faturası belli oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), “Eğitimde fırsat eşitliğini ve bilişim teknolojilerinin öğrenme sürecinde daha etkin kullanılmasını sağlamak” amacıyla 2011 yılında başlattığı proje ile ilgili CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır’ın, “Akıllı tahtalara ne kadar ödeme yapılmıştır?” sorusuna Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, “1 milyar 580 milyon 399 bin TL” yanıtını verdi.

Güç kartları arızalandı
Milyarlarca liraya mal olan akıllı tahtaların büyük bölümü altyapı yetersizlikleri nedeniyle kullanılamadı. Okullardan iletilen, “Tahtalar çalışmıyor” şikâyetini değerlendiren MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK), tahtaların güç kartlarının arızalandığını tespit etti. Tahtaları kuran firmanın, tahtalarda kullanılacak güç kartlarını ayarlayacak bir sistem oluşturmadığı belirlendi. Savunmasına, “Direkt fişten çekerseniz böyle sorunlar olabilir” ifadesini kaydeden firma, arızalı tahtaları değiştirmeyi kabul etti.

Kara tahta oldu
Teknik sorunların yanı sıra, öğretmenlerin akıllı tahta konusunda yeterince bilinçlendirilmemesi de sorunlara yol açtı. Öğretmenler tahtayı “verimli” kullanamamaktan şikâyet edince, MEB eğitim videoları hazırladı. Akıllı tahta takılan bazı okulların internet bağlantısının olmadığı saptandı. İnterneti olmayan ama “akıllı” tahtası olan okullar, bu tahtaları “kara tahta” olarak kullanmaya devam etti. Birçok okulun ise elektrik altyapısının düzgün olmaması nedeniyle akıllı tahtalarını kullanamadığı saptandı.

***

30 milyar dolarlık başarısızlık

FATİH projesinin daha önce yapılan yapılan açıklamalarla çöktüğü ortaya çıkmıştı. MEB FATİH projesinin iflas ettiğini ilan etmişti. Ayrıca model değiştirilmesine karşın sürdürülemeyen proje için her okula aylık 2 bin liralık internet erişimi faturası gönderildiği öğrenilmişti. Bu fatura nedeniyle okullar icra tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda. Öte yandan eski MEB Müsteşarı Yusuf Tekin projenin maliyetinin 30 milyar dolar olduğunu duyurmuştu.