Akkuyu’da işçilerin hayatı hiçe sayılıyor


CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, sosyal medyadan paylaştığı videolarla, Mersin Akkuyu Nükleer Santralı inşaatında işçilerin pandemiye karşı hiçbir önlem alınmadan çalıştırıldığını gözler önüne serdi. Bu videolarda, 16 işçinin küçücük yemek servis aracına tıka basa bindirildiği görülüyor. Videolarda ayrıca işçilerin, dinlenme alanı olarak kullanılan yemekhanede, hijyenik olmayan koşullarda dip dibe oturduğu da dikkat çekiyor.

YEMEK ARACINDA İŞÇİ TAŞINIYOR

Görüntüleri değerlendiren Öztunç, “Akkuyu’da hem çevreye hem işçiye zulüm var” dedi. Öztunç, işçilerin çalışma koşullarıyla ilgili şunları söyledi: “Kapalı transit yemek taşıma aracında yemek taşıyoruz diyorlar; ama görüntülerde görüyorsunuz, yemek taşınması gerekirken işçi taşınmış. Bir araçtan 16 kişi iniyor. 16 insan oraya o şekilde sığdırılır mı? Koronavirüs salgını var, burada nasıl sosyal mesafe kuralına uyulacak? Sosyal mesafe, işçi sağlığı, hijyen yok. Bununla ilgili soruşturma açıldı mı? Mersin Valisi’ni göreve davet ediyorum, soruşturma açılmalı.”


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya da seslenen Öztunç, işçiler bu koşullarda çalıştığı sürece pandemi ile mücadelede başarılı olunamayacağını vurguladı. Koca, “Sayın Sağlık Bakanı, hiç valiyi ve o bölgenin milletvekillerini arayıp da ‘Ya arkadaş bu nedir’ dediniz mi?” diye sordu.

‘UTANÇ GÖRÜNTÜLERİ’

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin “Koronavirüs işçi sınıfı hastalığı haline geldi” şeklindeki tespitini hatırlatan Öztunç, bu tespitin doğruluğunun Akkuyu inşaatındaki görüntülerle bir kez daha teyit edildiğini vurguladı. Hükümetin işçiyi düşünmediğini belirten Öztunç, şunları kaydetti:

“Patron daha fazla para kazanacak diye insanlar sağlığından olmamalı. Normal şartlarda zaten bunun olmaması gerekiyor, hele hele pandemi şartlarında daha dikkatli olmamız gerekir. Maalesef Türkiye’de işçinin hastalanması umurlarında değil. Bu hükümet işçiyi düşünmez, umursamaz… Bu görüntüler AKP’nin utanç görüntüleri, Türkiye manzaralarıdır.”

■ ANKA