Akkuyu, felaket getirmeden derhal durdurulmalı!

HABER MERKEZİ

Koronavirüs salgını doğayı talan eden şirketler için altın fırsat olarak görülüyor. Şirketler, hukuku çiğneyerek yaşam alanları işgaline pandemi döneminde de hız kesmeden devam ediyor.

Mersin’de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin inşaatı, halkın tepkisine ve bilim insanlarının “Geri dönüşü olmayan felaketlere sebep olacak” açıklamalarına rağmen sürüyor.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, Akkuyu Nükleer Santralı’nın hukuken geçerli bir Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu ve hukuken geçerli bir üretim lisansı olmaması ile ilgili açtıkları davaya katılım çağrısı yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeniden ÇED süreci başlatılması için yapılan idari başvuru Bakanlık tarafından reddedilmişti. Bakanlığın işleminin iptali için açılan davanın ilk duruşması bugün saat 09.40’da Mersin 2’nci İdare Mahkemesi’nde görülecek.

RADYASYON 48 SAATTE ORTADOĞU’YA YAYILIR

Davanın ilk duruşması öncesinde açıklama yapan Avukat Atal, santralın zeminine dikkat çekti: “Her biri 14 bin ton ağırlıkta olan 4 reaktör zemine binmeden, zemin betonu 2018’de kendiliğinden çatladı. Olası bir kaza halinde Mersin’e 8, Adana’ya 12, tüm Ortadoğu’ya 48 saatte radyasyon yayılacak. Akkuyu Projesi daha fazla zarara neden olmadan derhal durdurulmalı. Tarihi ve yok edici hatada ısrardan vazgeçilmeli.”