Akkuyu Nükleer AŞ, nükleer santral sahasında aktif jeolojik fay hattı bulunmadığını iddia etti. Akkuyu'ya 85 kilometre uzaklıkta, Kıbrıs açıklarında 6.4 şiddetinde deprem meydana gelmişti.

Akkuyu Nükleer AŞ'den 'fay hattı' açıklaması

Akkuyu Nükleer AŞ, Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) sahasının 100 kilometre yarıçapında aktif jeolojik fay hattı bulunmadığını iddia etti.

Şirketten yapılan yazılı açıklamada, bazı medya kuruluşlarında, Akkuyu NGS'nin sismik güvenliğini sorgulayan açıklamalara yer verildiği hatırlatıldı.

Bunun üzerine kamuoyunu bilgilendirmek için açıklama yapılmasına gerek görüldüğü aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Akkuyu sahasının, ilk ruhsatın verildiği 1976'da 'Nükleer santral inşaatına uygun ve sismik açıdan güvenli' olarak kabul edildiğini hatırlatmakta fayda vardır. 2010 ve 2012'de de nükleer santrallerin yapımını ve işletilmesini etkileyebilecek faktörleri belirlemek için sahada, jeodezik, jeolojik, jeofizik, sismik, meteorolojik gibi konularda tekrar tekrar mühendislik araştırmaları yapılmıştır. Sahada 15 sismolojik istasyon konuşlandırılmış, uzaktan ölçümler yapılmış, faylar incelenmiş, bölgedeki sismik risk hesaplanmış ve ayrıca Akkuyu NGS sahasında oluşabilecek tsunami riski de değerlendirilmiştir. Kapsamlı jeodezik çalışma, toplam 27 bin sayfalık 78 makalenin yayınlanmasıyla sonuçlanmıştır. Yapılan çalışmalar, sismik güvenlik de dahil olmak üzere Akkuyu NGS'nin inşası için inşa sahası parametrelerini doğrulamıştır."

Açıklamada, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yayınlanan Türkiye Sismik Risk Haritası'nda, Akkuyu NGS sahasının deprem açısından en güvenli bölge olarak kabul edilen 5. derece deprem bölgesinde yer aldığı öne sürülerek, şunlar kaydedildi:

"Akkuyu NGS sahası ve sahanın 50 kilometrelik yarıçapı içinde yapılan tüm geçmişe dayalı gözlemler, bölgede hiçbir yıkıcı sarsıntı kaydedilmediğini göstermektedir. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından Türkiye anakarasındaki aktif fay hattının detaylı incelemesi yapıldı. Bu çalışmaya göre, Türkiye'deki tüm sismik fay hatları bilinmektedir ve Akkuyu NGS sahasının 100 kilometre yarıçapında aktif jeolojik fay hattı bulunmamaktadır. Bununla birlikte Akkuyu NGS'nin tasarımı ve inşası, 9 büyüklüğündeki bir deprem de dahil tüm olası olaylar ve bunların kombinasyonları dikkate alınarak yapılmaktadır. Nükleer santralin inşası sırasında sismik durum düzenli olarak gözlemlenmektedir. Sahanın içindeki 2,40 kilometrelik yarıçapta da 12 sismik istasyon bulunmaktır. Buradaki veriler Kandilli Rasathanesi ve Türkiye Deprem Araştırma Enstitüsü veri merkezine aktarılmaktadır."

FAY HATTI İDDİASI

Kıbrıs açıklarında meydana gelen 6.4 şiddetindeki deprem Mersin ve Antalya’da da hissedilmişti. Depremin ardından, Gülnar’da yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) güvenli olup olmadığı sorusu bir kez daha gündeme gelmişti.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Uğur Tulay, konuyla ilgili açıklamasında, "Yetkililere sesleniyoruz. Akkuyu’da yapımı süren nükleer santral inşaatını derhal durdurun. Çünkü, Akkuyu yakınlarında sizin asla olmaz dediğiniz depremlerin bir tanesi daha, üstelik bu kez çok daha şiddetlisi 11 Ocak 2022 tarihinde sabaha karşı saat 04. 07’de oldu. Bizler deprem ve nükleer santral ilişkisinin ne olduğunu bundan 10 yıl önce Fukuşima’da meydana gelen depremden dolayı biliyoruz ve aynı acıları yaşamak istemiyoruz" dedi.