Akkuyu Nükler Santralı'ndaki iş cinayeti iddiası Meclis gündeminde: Batsın bu düzen

Aycan KARADAĞ

Kötü çalışma koşullarıyla sık sık gündeme gelen Mersin’deki Akkuyu Nükler Santralı inşaatında Emrah Balı isimli işçinin elektrik panosunun üstüne düşerek hayatını kaybettiği iddia edildi.

İş cinayetinin çarşamba günü yaşandığı belirtilirken CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, konuyu Meclis gündemine taşıdı. CHP’li vekil, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e, Balı’nın santral sahasında hayatını kaybedip kaybetmediğini sordu. Başarır, “Akkuyu Nükleer Santralı inşaatının yapımına başlandığı günden bu zamana kadar hangi gerekçelerle kaç işçimiz yaralanmış, kaç işçimiz hayatını kaybetmiştir?” sorusuna da yanıt aradı.

KAZA DEĞİL CİNAYET

Akkuyu Nükleer Santralı inşaatında birçok vahim olay meydana geldiğini hatırlatan CHP’li Başarır, “Bu nükleer santral, ülkemizin belası haline gelmiştir” dedi ve ekledi: “Özellikle de Mersin ve ülke kamuoyunda hemen hemen her hafta santralda çalışan işçilerimizin yaralandığı ya da hayatını kaybettiği iddiaları sıklıkla konuşulmaya başlanmıştır. İnsan yaşamı bu kadar ucuz olmamalı. Gerekli tedbirler alınmadığında bir işçimizin hayatını kaybetmesi, iş kazası değil bir iş cinayetidir.”

Bir iş cinayeti haberi de Karabük’ten geldi. Haddehanede işçi olarak çalışan 20 yaşındaki Serdar Demirel, üzerine düşen demir yığının altında kalarak hayatını kaybetti. Olay, gece saatlerinde Kurtuluş Mahallesi’nde faaliyet gösteren bir haddehanede meydana geldi. İddiaya göre, Demirel isimli işçinin üzerine istifli halde bulunan inşaat demirleri düştü. Demir yığının altında kalan genci gören arkadaşları durumu polis ve 112 Acil Servis ekiplerine bildirdi. Ekipler, demirlerin altından çıkartılan işçinin hayatını kaybettiğini belirledi. Haddehanede inceleme yapan polis ekipleri, soruşturma başlattı.
Öte yandan Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde çalıştığı tavuk çiftliğinin çatısından düşen Bahtiyar Kandimov ile çalıştığı kimya fabrikasında 4 metre yükseklikten düşen Ahmet Arıcan isimli işçi de yaşamını yitirdi.