Başbakan Yıldırım’ın Hollanda ile yaşanan krizde sesini çok çıkarmaması akıllara sahibi olduğu gemicilik şirketlerinin ülkeyle bağlantısını getirdi. CHP’li Özgür Özel, “Reisleri birkaç yüz bin oy için Hollanda ile gemileri yakarken Yıldırım Ailesi reisinin itidali manidar” dedi

Aklı gemilerinde mi?

NURCAN GÖKDEMİR - @nurcangokdemir
nurcangokdemir@birgun.net

Türkiye’nin kendi yasalarında yasak olmasına, Avrupa ülkelerinin de izin vermeyeceklerini açıklamalarına karşın AKP’nin ‘referandum propagandası’ ısrarıyla tırmanan kriz diplomatik boyutlarının yanı sıra ticari ilişkileri de gündeme getirdi. Başbakan Binali Yıldırım’ın “Siyasete girdikten sonra çocuklarıma devrettim” dediği gemicilik şirketlerinin Hollanda ile bağlantısı konusundaki iddialara dikkati çeken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, şu ifadeleri kullandı; “Başbakan hükümette bu konudaki en sessiz isim. Reisleri birkaç yüz bin oy için Hollanda ile gemileri yakarken Yıldırım ailesinin reisinin Hollanda konusundaki itidali manidar, galiba aklı kendi gemilerinde.”

Malvarlığı zaman zaman tartışma konusu olan Yıldırım’ın 17 şirketi, 28 gemisi ve iki süper yatı olduğu iddia edildi. Yıldırım, CNN Türk’te Cüneyt Özdemir’in sorusu üzerine şirket ve gemi sayısını söylemedi ancak varlığını doğruladı.

Yıldırım’ın, Singapur’da kumar oynarken görüntülenen oğlu Erkan Yıldırım’ın yanı sıra aileden başka isimlerin de aktif olduğu gemicilik sektöründeki ticari bağlantılarıyla ilgili TBMM’ye sayısız soru önergesi verildi ancak hiçbiri yanıtlanmadı. Bu önergelerin büyük bölümünün sahibi olan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yanıtların bu dönemde yeniden önem kazandığını söyledi.

‘Elinizi kolunuzu ne bağlıyor?’
Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda’ya girişinin engellemesi, ardından da Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın da Rotterdam’daki Başkonsolosluk binasına girmesine izin verilmemesinin ardından yazılı bir açıklama yaparak “Misliyle karşılık verilecek” dedi. Ancak bu karşılığın ekonomik yaptırımı kapsamadığı yönündeki hükümetten gelen açıklamalar Yıldırım’ın ailesine ait gemicilik şirketlerinin Hollanda ile bağlantılarına ilişkin kuşkuları gündeme getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, hükümetten gelen bu farklı açıklamalarla ilgili hazırladığı soru önergesinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, ekonomik yaptırım uygulanması konusunda, “Şu anda o noktada değiliz, öyle bir şey söz konusu değil” dediğini hatırlatarak, “Kimin sözlerini dikkate alacağız. Hükümetin elini kolunu bağlayan nedir?” diye sordu.

Yıldırım’ın manidar sessizliği
‘Evet’ kanadını güçlendirmek için stratejik olarak gerginliğin artırıldığını, ulusal çıkarların hiçe sayıldığını, dış ticaretin yüzde 60’ının yapıldığı bir kıta ile ileride telafisi güç gerginliklere kapıların ‘Saray’ talimatları ile açıldığını belirten CHP’li Özgür Özel’in, değerlendirmeleri şöyle:

“Burada enteresan olan Başbakan’ın bu konuda en az konuşan kişi olması. ‘Sabah olsa da bu kötü rüyadan uyansam’ modunda. Tabii burada akla, oğlunun şirketlerinin Hollanda ile ilişkisi geliyor. Bu suskun ve alttan alan tavır, keşke ülke menfaatlerinin ya da diplomasinin gereği olsaydı. Dışişleri Bakanı’nın bile diplomasiyi dikkate almayarak ağzından alev fışkırttığı bir süreçte Yıldırım’ın suskunluğunu, ailesinin Hollanda ile ekonomik ilişkilerine bağlamak doğru olur. Her konuda ‘Saray’ talimatıyla gemileri yakan Başbakan’ın bu tutumsuzluğu manidar. Avrupa ile birkaç yüz bin oy için gemiler yakılırken galiba Başbakan’ın aklı kendi gemilerinde. Reisleri tüm gemileri yakarken Yıldırım Ailesinin sessizliği, itidali çok manidar. Bu gemiler ve ilişkileri ile ilgili biz de tüm kamuoyu gibi tatmin edici bir açıklama bekliyoruz.”

***

17 şirket, 30 gemi

Sözcü gazetesinin 19 Nisan 2016’daki ‘AKP’li bakanın oğlu kumar masasında’ başlıklı haberinde, Yıldırım ailesinin 17 şirketi ve sayısı kesin olmamakla birlikte 30 gemisi olduğu iddialarına yer verildi. Dördü Hollanda menşeli olan şirketlerin isimleri şöyle: Zealand Shipping (Hollanda), Q Shipping (Hollanda), Castillo Real Estate (Hollanda), Chart-it (Hollanda), Sefine Denizcilik, Baychart, Derin Denizcilik, Ceren Denizcilik, North Bulkers Panama, Brother Navigation, Zeytin Denizcilik, OGEM Marina, Metro Gemi Acentalığı, Eydo Denizcilik, Çağrı Gıda İnşaat, Su Bilgi Teknolojileri, Sekmen Otomotiv.

Şirket zorda mı?
Geçen yıl şirketlerin zor durumda olduğuna ilişkin Hollanda merkezli Het Parool gazetesi kaynaklı bir haber duyuldu. Hollanda’nın Almere kentinde kurulu ve Yıldırım ailesine ait olduğu iddia edilen şirketlerden en büyüğü sayılan Zealand Shipping’in borcunun 100 milyon avroya ulaştığı ifade edildi. Şirket CEO’su Yusuf Efe’nin de büyük kredilerde yaşanan anlaşmazlık sonrasında görevinden ayrıldığı öne sürüldü. Ancak Yıldırım ailesinden konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.