İzmir'in Konak ilçesindeki Ege Üniversitesi AKM binasının İl Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edileceği iddiasının ardından, binanın bitişiğinde bulunan Resim ve Heykel Müzesi’nin de yıkılacağı belirtildi. Binanın mimarlarından olan İnal Göral, “Binanın yapısı değişirse ruhu bozulur” dedi.

AKM binasının Emniyet'e tahsis edileceği iddiası tepki çekti: Yapı değişirse ruhu bozulur

Berkay SAĞOL

İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binasının İzmir Valiliği tarafından İl Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edileceği iddiasının ardından, binanın hemen bitişiğinde bulunan Resim ve Heykel Müzesi’nin de yıkılacağı belirtildi.

Prof. Dr. Muhlis Türkmen ve İnal Göral’ın tasarladıkları binalarla ilgili Göral, binanın yaşayan bir organizma olduğunu ve değiştirilmesine kesinlikle izin vermeyeceğini söyledi. Göral, “Binanın kesinlikle oldukça sağlam olduğunu söyleyebilirim. Binanın statik projesi büyük bir titizlikle yapıldı. Yapıldıktan sonra iki büyük deprem gördü ve bina hiçbir hasar görmedi. Teknik boyutu dışında bina mimari açıdan da büyük bir emekle yapıldı. Salonların arasındaki duvar çatı arasına çekilerek mevcut görüntü oluşturuldu. Bina bir bütündür ve binanın bir yeri bozulursa her yeri bozulur. İçine bölmeler koyarsanız binanın ruhu da bozulur. Binaya yeni biçim vermeye çalışmak onu mahvetmektir. Taşıdığım sorumluluğun farkındayım ve binanın değişimine kesinlikle izin vermeyeceğim” dedi.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Banu Aydın da, “Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi binasının dışında bu yapının hemen bitişiğinde yer alan Resim Heykel Müzesi’nin yıkım tehdidi altında olduğunu da öğrenmiş durumdayız. Resim Heykel Müzesi ile ilgili bilgisine başvurduğumuz Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bize ilettiği yazısında; İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nca 2018 Türkiye bina deprem yönetmeliğine göre yaptırılan deprem dayanım performans analizi sonucunda, yapının depreme dayanıksız olduğunun tespit edildiğini, bu nedenle içindeki eserlerin taşınmasına karar verildiği söylenmektedir. Günümüzde güçlendirme teknikleri çok gelişmiştir ve bu teknikler ile bu çok değerli yapı rahatlıkla güçlendirilebilir” diye konuştu.

'BİNA RESMİ TESİS ALANI DEĞİL'

Bu binalara müdahalenin yanlış olduğunu belirten Aydın, şunları dile getirdi: “Atatürk Kültür Merkezi, müze ile bütünleşik bir sanat ve kültür merkezi olarak tasarlanmıştır. Tasarımda göze çarpan en önemli unsur; mekânlar arası ilişkilerin hem sirkülasyon olarak hem de görsel olarak sağlanmasıdır. Resim Heykel Müzesi aynı zamanda 1988 yılı Mimarlar Odası Ulusal Mimarlık Ödülü sahibidir. Ulusal Mimarlık Ödülüne layık görülen bir mimari yapıtın kültür mirası olarak değerlendirilmesi korunması gereken eserler içine alınması gerekir. Yapılar kesinlikle mevcut işlevleri dahilinde korunmalı ve gerekli güçlendirmeler ile yapıların üstlendiği misyonların devamlılığı sağlanmalıdır. Aksini değil önermek, düşünmek bile İzmir’e ihanettir. Her iki yapı sit alanında yer almaktadır ve her yapı için tanımlanmış olan alanlar kesinlikle resmi tesis alanı değildir.”