Kısa süre önce açılışı yapılan AKM’de sanatçılara ve çalışanlara otopark tahsis edilmedi. Personelden günlük 65 TL otopark ücreti talep edildi.

AKM'de fahiş otopark parası

Hüseyin ŞİMŞEK

Yapım maliyeti 2 milyar TL’yi aşan Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) sanatçılar ve çalışanlar için otopark yerinin bile ayrılmadığı ortaya çıktı. Sadece 432 araçlık kapasitesi bulunan ve AKM tarafından işletilen otopark için sanatçı ve personelden 25 günlük kullanım bedeli olarak 1625 TL ücret talep edildi. Uygulamaya Kültür Sanat-Sen ve CHP’den tepki geldi.

CHP Kültür ve Sanattan Sorumlu Genel Başkan Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, BirGün’e yaptığı açıklamada, AKM’de sanatçıların ve personelin mağduriyetler yaşadığını kaydetti. Düşük ücretlerle çalışan personelden günlük 65 TL otopark parası talep edildiğini açıklayan İlgezdi, “Havalimanlarına uçuş, köprüler ve otoyollara geçiş garantisi veren hükümet, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı otoparklara da park etme garantisi mi verdi? Bu skandal uygulamadan derhal vazgeçmeleri ve sanatçı dostu uygulamaları hayata geçirmeleri gerekiyor” dedi.

AKILLARI OTOPARK PARASINDA

AKP’nin aklının kültür ve sanatta değil otopark parasında olduğunu ifade eden İlgezdi, “Biz nasıl yapalım da kendi personelimize otoparklarda yer ayırmayalım, onlardan para alalım, diyor bakanlık yetkilileri. Bu neredeyse cezalandırıcı bir bakış açısıdır. Şiddetle reddediyoruz” diye konuştu.

Kültür Sanat-Sen de otopark üzerinden gelir elde etme kararına tepki gösterdi. Hiçbir devlet kurumu çalışanının işyerinde otopark ücreti ödemediğini kaydeden sendika, yayımladığı açıklamada, “İstanbul Devlet Opera ve Balesi personeli olarak AKM binasında temsil veya provaya gelen tüm personelden otopark için herhangi bir ücret alınmaması gerekmektedir. Böyle bir uygulama asla kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.