27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü dolayısı ile barış ve kardeşlik çağrılarının yapıldığı şu günlerde tarihi tiyatro binalarının yıkılması ile ilgili planlamaya karşı çıkan aydınlar, sanatçılar, tiyatro oyuncuları bir araya gelerek...

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü dolayısı ile barış ve kardeşlik çağrılarının yapıldığı şu günlerde tarihi tiyatro binalarının yıkılması ile ilgili planlamaya karşı çıkan aydınlar, sanatçılar, tiyatro oyuncuları bir araya gelerek tepkilerini dile getirdi. Tarih haline gelmiş tiyatro binalarının yıkılması ile ilgili planlamalara karşı çıkmak için dün, İstanbul AKM binası önünde bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Aralarında şair Ataol Behramoğlu, oyuncu Rutkay Aziz, ressam Bedri Baykam, müzisyen Cahit Berkay, oyuncu Orhan Aydın gibi bir çok aydın ve sanatçının olduğunu etkinlik opera sanatçılarının söyledikleri aryalarla başladı.

AKM, Yeni Sahne, Harbiye Muhsin Ertuğ-rul Sahnesi'nin yıkımına ilişkin demokratik kitle örgütlerinin, aydınların, oyuncuların hazırladığı ortak basın metnini okuyan oyuncu Tamer Levent, Türkiye'nin az gelişmişlik sürecinden kurtularak, çağdaş uygarlıklar seviyesi-

ne çıkması gerektiğini söyleyerek, geleceğin ancak dünyanın bilimsel ve kültürel gelişmelerinin objektif değerlendirmesini yaparak mümkün olduğunu ifade etti.

Şair Ataol Behramoğlu da, tüm bunların AKP siyasetinin ürünü olduğunu, yerine yapılacak ticaret merkezlerinin de yabancı sermayeye satılacağını söyleyerek, "AKM değil, AKP yıkılacak" diye konuştu.

Tiyatrocu Rutkay Aziz ise egemen politikanın satmak ve yıkmak üzerine aklını çalıştırdığını ifade ederek, yıkıma izin vermeyeceklerini söyledi. Müzisyen Nejat Yavaşoğul-ları ise eyleme yıllardan beri kültürel değerlere yapılan baskılar ve saldırılar dolayısıyla katıldığını ve bir mimar olarak tarihi binaları yıkmanın bu kadar kolay olmaması gerektiğini belirtti.

Müzisyen Cahit Berkay, Türkiye'de konser ve tiyatro sahnelerinin sayısının azlığına dikkat çekerek, "Sanata karşı yapılmış bir saldırıdır bu. Demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağız, sesimizi kısmayacağız" dedi.

Ufuk Koşar İstanbul