Taksim AKM inşaatında işçilerin hayatı hiçe sayılıyor. 29 Ekim’e kadar bitirilmesi planlanan inşaatta salgına karşı hiçbir önlem alınmıyor; 500 işçi, 100 kişilik yemekhanede yemek yemeye zorlanıyor.

AKM inşaatında işçilerin canı tehlikede

Rıfat KIRCI

İstanbul Taksim’de Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından inşa edilen ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na yetiştirilmeye çalışılan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) inşaatında, salgına karşı hiçbir önlem alınmıyor.

Salgının başından bu yana skandal uygulamalarla sık sık gündeme gelen şantiyede şimdi de 100 kişilik yemekhaneye 500 işçi sığdırılmaya çalışıldı.

İnşaat Emekçileri Sendikası (İnşaat-Sen) şantiyede yaşanan rezalete ilişkin video ve fotoğrafları Twitter hesabından paylaştı.


100 KİŞİLİK YEMEKHANEDE 500 KİŞİ!

İnşaatta 20’ye yakın taşeron firmanın bünyesinde yaklaşık 500 işçinin çalıştığını belirten İnşaat-Sen Koordinasyon Üyesi Mehmet Can Karataş, şantiyede salgına karşı hiçbir önlem alınmadığını, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarının hiçe sayıldığını kaydetti. Çalışma ortamının hijyenden uzak olduğunu söyleyen Karataş, “Yemeklerden kurt, böcek, tahta kaşık gibi şeyler çıkıyor. Her yer çöp içinde. Sosyal mesafe önlemi alamıyor işçiler, asansöre toplu binmek durumunda kalıyorlar. Son olarak da yemekhane meselesi çıktı. 100 kişilik yemekhaneye 500 kişi sığdırmaya çalıştılar” dedi.

TEMASLILAR KARANTİNAYA ALINMADI

Şantiyede yaklaşık 1 ay önce 10 kişinin koronavirüse yakalandığı bilgisini veren Karataş, “Ama çalışma aynen devam etti. Temaslı işçiler karantinaya alınmadı” ifadelerini kullandı.

Karataş, işçilerin ve sendikanın taleplerini ise şu şekilde sıraladı: “Pandemi koşullarında uzun çalışma saatlerine son verilsin, yemek düzeni değişsin. Arkadaşlarımız artık içinden kurt, böcek ya da kaşık çıkacak mı diye düşünmeden yemek yiyebilmek istiyor. Düzenli saatlerle çalışılsın, yemekler ve yemekhane temiz olsun.”

İnşaatta sendika düşmanlığı yapıldığını da kaydeden Karataş, “Yönetim sendika istemiyor. Üyelerimizi işten çıkarmakla, ücretsiz izne göndermekle tehdit ediyorlar. Bu baskılara son verilsin” dedi.

***

İşçilerin üzerine kapı kilitlemişler!

akm-insaatinda-iscilerin-cani-tehlikede-782923-1.

AKM’nin 29 Ekim’e yetiştirilmeye çalışıldığına dikkat çeken İnşaat-Sen temsilcisi Karataş, “Bu yetiştirme telaşıyla birlikte işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri iyice ihmal edilmeye başlandı. İşçiler üzerinde yoğun baskı var. Geçen de üzerlerine kapıyı kilitleyip işçilere zorla mesai yaptırmışlar. Esir almışlar arkadaşları” diye konuştu.