AKP adayı İsmail Kahraman 316 oyla Meclis Başkanı seçildi

TBMM Başkanı seçimi tamamlandı. TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal başkanlığında toplanan Meclis'de yapılan seçimde yeni başkan üçüncü turda seçildi. AKP adayı İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, Meclis'in yeni başkanı olarak seçildi. Üçüncü tur oylamada seçilen Kahraman 316 üyenin oyu ile başkan seçildi.

ALDIĞI OYLARI GÖSTERDİ

AKP Meclis Başkan adayı İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, Genel Kurul’da oylamalar sırasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yan yana oturdu. İsmail Kahraman, Başbakan Davutoğlu’na ilk iki turda aldığı oyları gösterdi.

İSMAİL KAHRAMAN KİMDİR

TBMM Başkanı seçilen AKP İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 1940’ta Rize’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk fakültesi mezunu olan Kahraman, geçmişte Talebe Cemiyeti Başkanlığı, Milli Türk Talebe Birliği Genel Başkanlığı, Birlik Vakfı, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Kuruculuğu ve Mütevelli Heyeti Başkanlıkları, Özel Sektörde İdare Meclisi Başkanlıkları, Çalışma Bakanlığı Müşavirliği ve Kültür Bakanlığı yapmıştı.

Kahraman, ayrıca Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi ve Mütevelli Heyeti Başkanlığı yapıyordu. Kahraman, 1 Kasım seçimlerinde AKP'den İstanbul 1. Bölge 1. sıra milletvekili adayı olarak seçimleri kazanmıştı.

SIRA NEZAKETİ

Meclis Başkanlığı seçimi için toplanan Genel Kurul’a Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. Oy kullanmak için kalktıkları sırada iki lider karşılaştı. Oy kabinine girmek için Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu birbirlerine yer verdi. Kılıçdaroğlu, Davutoğlu’nun önden gitmesini istedi. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu oylarını arka arkaya kullandı.


TBMM BAŞKAN ADAYLARI

TBMM Başkanlığı için AKP İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, CHP Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ve HDP İstanbul Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarıştı.


NUSAYBİN TARTIŞMASI

Meclis oturumunda HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Mardin, Cizre ve Yüksekova'da uygulanan sokağa çıkma yasağıyla ilgili görüşlerini dile getirdi. HDP Mardin milletvekillerinin şu an açlık grevinde olduğunu dile getiren Baluken, uygulamaların darbe uygulaması olduğunu söyledi.

Bu uygulamaların Meclis gündemine alınmasını isteyen Baluken'e Baykal, bu konuların önemli olduğunu belirterek, elbette önümüzdeki günlerde konunun ele alınabileceğini ifade etti.


DAVUTOĞLU'NDAN BAYKAL'A ALKIŞ

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AKP milletvekilleri Baykal'ın bu sözlerini alkışlarken HDP'lilerden tepki geldi. Baykal bunun üzerine, "İç tüzüğü uygulayan bir başkan olduğum için mi beni eleştiriyorsunuz" dedi.

HDP'li milletvekilleri Meclis Genel Kurulu'nda Doğu ve Güneydoğu'da çekilen bazı fotoğrafları havaya kaldırarak gösterdi. Baluken'in katliam yapıldığını söylemesi üzerine AKP'li milletvekilleri alkışla tepki gösterdi.

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Baluken'in bir parlamenter olarak konuştuğunu belirterek, kamu güvenliğini sağlayan güvenlik güçlerine yönelik böyle bir ifade kullanamayacağını savundu.

Yaşanan tartışmaların ardından yemin etmeyen milletvekilleri kürsüye çağrılarak yemin etmeleri istendi. Daha sonra tezkereler okundu.(Hürriyet)