AKP al zammını başına çal!

Yunus Emre Ceren

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısı sürerken işçiler, ‘insan onuruna yaraşır bir ücret’ talebiyle tüm yurtta meydanlardaydı. Türk-İş, DİSK ve Hak-İş tarafından eşzamanlı yapılan basın açıklamalarında, asgari ücretin net 3 bin liradan aşağıda olmaması ve vergiden muaf tutulması talep edildi. Yeni asgari ücretin 2 bin 825 lira olarak belirlendiğini eylemdeyken öğrenen işçiler, “AKP zammını al başına çal”, “Hükümet istifa” sloganları atarak karara tepki gösterdi.

İstanbul Kadıköy’deki eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretlinin en önemli gider kalemi olan gıda enflasyonunun, daha kasım ayında yüzde 21’in üzerinde olduğuna dikkat çekerek, “Yıl sonunda bunun resmi rakamla bile en az yüzde 25 olacağını herkes biliyor; ama bizim kendi hayatımızda yaşadığımız enflasyon çok daha yüksek. Asgari ücret bir kez daha enflasyon ile dolar, altın fiyatları karşısında gerileyen, milli gelir artışından ve büyümeden payını alamayan, işçinin ailesiyle birlikte geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır” dedi.

Belirlenen rakamın kabul edilemez olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, “1 Ocak 2021’den itibaren başta asgari ücret civarında ücret alan 10 milyon işçi kardeşimiz ve aileleri olmak üzere, sendikalı-sendikasız bütün işçilerle birlikte bu 2021 asgari ücretini değiştirmek, yükseltmek ve insan onuruna yaraşır bir ücret haline getirmek için mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

İzmir Konak’ta yapılan eylemde de hükümete yoğun tepki vardı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Bu asgari ücreti bize reva görenlerden, bizi açlık ve sefalete itenlerden bunun hesabını soracağız” ifadelerini kullandı.