AKP oylarını geri kazanmak için koruculuğu yenileme ve aşiretlerden adaylar hamlelerini devreye soktu

AKP aşiretlerin peşinde

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Koruculuk sisteminin yenileneceği ve Kürt aşiret liderlerinin AKP listesinden aday gösterileceği iddialarını HDP Milletvekilleri Dengir Mir Mehmet Fırat ve Ziya Çalışkan BirGün’e yorumladı.

‘Halk korkmaz’
Koruculuk sistemi ile ilgili uzun yıllardır birçok yöntemin denendiğini hatırlatan HDP Urfa Milletvekili Ziya Çalışkan, koruculara sınırsız yetkiler verilerek bölgenin 90’lı yıllarda vahşileşen bir anlayışa teslim edildiğini söyledi. Sistemin yenilenmesi ihtimali için, “90’lardan daha karanlık günler yaşayabiliriz” diyen Çalışkan şöyle devam etti: “Fakat konjonktür 90’ların konjonktürü değil. Bölge halkı onlardan korkmayacaktır. Aşiretlerde kadınların ve gençlerin, koruculuk sistemine ve AKP yanlısı tavırlara karşı durduklarını gördük.”

‘Karşılığı olmayacak’
Kürt aşiretlerinin önde gelen isimlerine AKP’den adaylık teklifi gittiği iddiaları ile ilgili olarak konuşan HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat da, bunun sandığa bir etkisinin olmayacağını söyledi: “Aşiret liderlerinin aday gösterilmesinin sandıkta AKP lehine herhangi bir karşılığı olmayacaktır.” Fırat, koruculuk sisteminin yenileneceği iddiaları içinse, görevli aşiretlerde bir hareketlilik gözlemediklerini belirtti. Fırat, aşiretlere yapılacak tekliflerin kabul edileceğini sanmadığını da sözlerine ekledi.