AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, aday müracaatlarının 16 Mart'a kadar devam edeceğini açıkladı. Yavuz, başvuru aidatı yerine AFAD'a bağış yapılacağını ifade etti. Yavuz, ittifak çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Hızlandı işler. Biz de bir kısım partilerle görüşme halindeyiz. HÜDA-PAR ile olan çalışmalar devam edecek. Kısa süre içinde nihayete ereceğini umuyorum. Yeniden Refah Partisi ile bir temasımız oldu. Binali Yıldırım beyefendi ile gittik. O süreç işliyor" dedi.

AKP'den ittifak açıklaması
Fotoğraf: AA

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, 2023 yılı Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi aday adaylığı sürecine ilişkin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Yavuz, Cuma günü AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın anayasal hakkını kullanarak seçimlerin yenilenmesine karar verdiğini hatırlattı. Yine aynı gün YSK'nin 14 Mayıs’ta yapılacak seçim çerçevesinde istifa etmesi gerekenlerin 16 Mart Perşembe günü saat 17.00’ye kadar istifa etmelerini dile getiren bir karara imza attığını belirten Yavuz, "Bu gelişmelerin ardından partimizin yetkili MKYK kurulları toplandı ve konuya ilişkin karar alındı. Bu toplantıda aday usul ve esasları belirledik. Aday usul ve esasları kapsamında müracaatlarının il başkanlıkları ve genel merkez nezdinde alınması kararı verildi. Aday müracaatlarının 16 Mart Perşembe günü Perşembe saat 21’e kadar devam edeceğini karara bağladık" dedi.

Başvuru aidatının bu dönem alınmayacağını ifade eden Yavuz, bunun yerine AFAD’a deprem bölgesi hesapları kapsamında bağış şeklinde ödenmesine karar verildiğini bir kez daha hatırlattı. Yavuz, bağışların yetişkinler için 20 bin TL, kadın ve gençler için 10 bin, engelliler için 5 bin TL şeklinde alınacağını belirtti.

"6 MADDEDEN İBARET TAAHHÜTNAME ALACAĞIZ"

Elektronik plarak alınacak başvuruların anlık değerlendirme raporlama gibi avantajları olacağını da ifade eden Yavuz şunları kaydetti:

"Ayrıca bu dönem farklı olarak her aday aday adayından taahhütname alıyoruz. Adına Milletvekili Taahhütnamesi dedik. 6 maddeden ibaret. Milletvekili seçilmeme halinde diye başlayan ve 6 maddeden ibaret olan bir taahhütnameyi en baştan tüm aday adaylarımızdan alacağız. Bu kapsamda teşkilat temayül yoklaması, e-temayül usul ve esaslarını da belirledik. Yapacağımız e-temayül yoklamasını bütün Türkiye’de tek günde hafta sonu 19 Mart itibariyle saat 10.00-17.00 arasında yapmış olacağız."

"HÜDAPAR İLE ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK"

Yavuz, ittifak çalışmalarının devam ettiğini belirterek, şunları dile getirdi:

"Hızlandı işler. Bu daha da hızlanarak ilerleyecek çünkü her şey zamanla oluyor. Anlar, saniyeler, dakikaların önemi var. Biz de bir kısım partilerle görüşme halindeyiz. Doğru. Cumhur İttifakı'nın iki bileşeni olarak AK Parti-MHP olarak geçen dönem kurduğumuz birliktelik devam, muhkem bir şekilde ediyor. Her an her türlü çalışmamızı birlikte koordine ediyoruz. BBP bizim listemizden girmişti ama Cumhur İttifakı’nın bir bileşeniydi o da. Onlarla da çalışmalarımız devam ediyor bir sorun yok. HÜDA-PAR ile temaslarımız oldu. HÜDA-PAR genel başkanının açıklaması oldu. Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan’a oy vereceklerini dile getirmişti. Biz bugün saat 15 diye ifade edildi ama 16’da inşallah HÜDA-PAR’I ziyaret edeceğiz. HÜDA-PAR ile olan çalışmalar devam edecek. Kısa süre içinde nihayete ereceğini umuyorum. Yeniden Refah Partisi ile bir temasımız oldu. Binali Yıldırım beyefendi ile gittik. O süreç işliyor."

"3 DÖNEM VEKİLLİK YAPMIŞLARDAN DA BAŞVURU ALINABİLECEK"

3 döneme ilişkin bir kararın alınmadığını belirten Yavuz, "Evet bizim tüzüğümüzde 3 dönem kuralımız vardı. 2017’de MKYK’ya yetki bırakıldı. Dolayısıyla MKYK'nın alacağı bir karar. Ona ilişkin bir karar alınmadı. 3 dönemden fazla görev yapmış olanlar ve 3 döneme takılanlar da dahil herkesten müracaat alıyoruz. Muhtemelen Nisan’ın ilk haftasını bulacak YSK’ya liste teslimi yapılması. Henüz buna ilişkin bir karar verdiğimizi ifade etmem mümkün değil" dedi.

Deprem bölgesinden başka yerlere gidenlerin nasıl oy kullanacağı ile ilgili bütün kurumların kolaylaştırıcı adımlar attığını belirten Yavuz, "Seçmen nerenin seçmeniyse orada oy kullanacak. Seçim yasasında değişiklik yaptık. O değişikliklerin yapılmış olması süreçte katkı sağlayacak" diye konuştu.

Vatandaşların evi yıkılmış, adresi kapanmış olsa bile en son seçmen kaydı neredeyse oradan seçmen kaydı çıkacağını belirten Yavuz, "Seçmen kaydı neredeyse orada oy kullanmak zorunda. Kişi fiilen bulunduğu yere adresini alabilir. Bir kişi deprem bölgesindeyse ben adresimi yurda almak istiyorum, şu otelde, mekanda geçireceğim dediğinde beyana dayalı o bölge insanına seçmen naklini alma hakkı tanındı" dedi.

(İHA)