AKP’nin koalisyon kurmaya yönelik nabız yoklama görüşmeleri sona erdi. MHP ve HDP’nin ‘AKP-CHP koalisyonuna işaret etmesine tepki gösteren Tanrıkulu “Aklımız bize yeter” dedi

AKP-CHP koalisyonu önerenlere tepki: Aklınızı kendinize saklayın

SEBAHAT KARAKOYUN - senyaprak@gmail.com

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ilk tur görüşmeleri ardından ortaya çıkan tabloya CHP’den tepki geldi. Genel başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, MHP ve HDP’nin AKP-CHP koalisyonuna işaret etmesine “CHP’nin kendi aklı da yol haritası da var. Başka siyasi aktörler akıllarını kendilerine saklasınlar” dedi.

Davutoğlu’nun yaptığı ilk tur görüşmelerin tamamlanmasının ardından, AKP’de iç değerlendirmeler yapılacak ve bayramdan sonra izlenecek strateji ile ikinci tura yönelik görüşme takvimi netleşecek.

Davutoğlu’nun ziyaretlerinin ardından MHP ve HDP’den yapılan açıklamalarda kamuoyunda “büyük koalisyon” olarak isimlendirilen “AKP-CHP koalisyonu” formülüne vurgu yapılması, siyasi kulislerde “AKP-CHP koalisyonu ya da erken seçim” formüllerini öne çıkarmış gibi görünse de süreç içinde MHP’nin de HDP’nin de farklı bir pozisyon alabileceğine dikkat çekiliyor.

‘LAF OLSUN DİYE OLMAZ!'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ilk tur görüşmelerin ardından MHP ve HDP’den yapılan açıklamalarda “AKP-CHP Koalisyonu”nun işaret edilmesine tepki gösterdi. “Aklımız bize yeter. Başkalarının bize yol göstermesine gerek yok” diyen Tanrıkulu, CHP’nin ilk günden itibaren ilkesel duruşunu ortaya koyduğunu söyledi. Sezgin Tanrıkulu, BirGün’e şu değerlendirmeleri yaptı:

“Diğer partiler kendi durumlarına baksınlar. Biz ilkelerimizi ortaya koyduk. Negatif olmaya değil çözüme odaklanan bir tutum içinde olmaya çaba gösteriyoruz. CHP’nin kendi aklı da yol haritası var. Başka siyasi aktörler akıllarını kendilerine saklasınlar. Özgürlük, adalet alanında, refahın topluma yayılması konusunda çok somut önerilerimiz var. Bu konularda adımlar atabilecek miyiz, bu önemli bizim için. Yargı bağımsızlığı, medya özgürlüğü, ‘İç Güvenlik’ ve MİT yasası gibi antidemokratik uygulamalar, Emekliye iki ikramiye, asgari ücreti yükseltme, dış politika çıkmazı… Bütün bu konular çok önemli. Türkiye’nin hükümetsiz kalmaması için elimizden gelen katkıyı sunmaya hazırız ancak ilkelerimizden ödün vererek laf olsun diye bir tavır içinde olamayız.”

ERDOĞAN ZORLAŞTIRIYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koalisyon görüşmeleri sürecindeki yaklaşımını da eleştiren Tanrıkulu, “Eğer ülkenin hükümetsiz kalmasını istemiyorsa müdahale etmekten vazgeçmelidir” dedi. Tanrıkulu, seçim öncesi her gün iki miting yaparak aktif propaganda yapan Erdoğan’ın şimdi de iftar yemeklerinde süreci etkileyebilecek konuşmalarını sürdürdüğüne dikkati çekti.

HDP’den ‘AKP-CHP’ye destek