AKP'de akraba ataması ve ekipleşme yasağı iddiası

Adeta AKP’nin görünmez bir tüzük maddesi haline gelen akrabaların kayırılması ve ekipleşme yapılmasının partide yasaklanacağı iddia edildi.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre AKP’nin kongre süreci, ‘değişim ve yenilenme’ hedefiyle gerçekleştirilecek. İddiaya göre kongre sürecindeki delege seçimleri, il ve ilçelerdeki ‘ekipleşme ve akrabaların’ yönetime getirilmesinin önüne geçilecek şekilde yapılacak.

Türkiye gazetesinde yer alan iddia aynen şöyle:

ÜYELERLE SEÇİM GÜNDEMDE

Erdoğan, geçen hafta yapılan MKYK toplantısında “Her ilin ve ilçenin Ömer’lerini bulun” diyerek, teşkilat yönetimlerine getirilecek isimlerle ilgili kriterleri belirlemişti. Bu kapsamda, teşkilatlarda parti tabanını yüksek oranda temsil edecek isimlerin görevlendirilmesi için, delegelerin parti üyeleri tarafından seçilmesi yöntemi tartışılıyor. AKP kaynakları, bu yöntemle, bin 300 büyük kongre delegesinin de tabanın katılımı ile belirlenmiş olacağını dile getiriyor. AKP’de, bugüne kadar delegeler il ve ilçe yöneticilerinin hazırladığı listelerle belirleniyor ve bu listelerdeki isimler belde, ilçe ve il kongrelerinde seçiliyordu. İl kongrelerinde seçilen delegeler ise aynı zamanda büyük kongre delegesi olarak görev yapıyor.

TABANIN TEMSİLİ SAĞLANACAK

AKP kurmayları, üyeler eliyle delegelerin belirlenmesi yönteminin bu kongreye yetiştirilmesine çalıştıklarını belirterek “Delegeler o ilin her ilçesinin, hatta köylerini temsil edecek şekilde yaygınlaştırılacak. İl ve ilçe başkanlarının kendi tanıdıklarını, akrabalarını blok olarak delege yazmaları önlenecek. Delegelerin o ilin karar vericilerinden, STK temsilcilerinden oluşmasına de özen gösterilecek” dedi. AKP kurmaylarına göre bu yöntemle il ve ilçe kongre sürecindeki ‘Ekipleşmelerin’ önüne geçilecek ve tabanın temsili sağlanacak.

2023’ÜN YOL HARİTASI BELİRLENECEK

7 Ekim’de beldelerle başlayacak AKP’deki büyük kongre takvimine göre, 2020’nin sonuna doğru il kongrelerinin tamamlanması hedefleniyor. Son yapılan MKYK toplantısında, 2020 Temmuz-Ağustos aylarında il kongrelerine ara verilmesi, ancak kasım sonuna kadar tamamlanacak şekilde takvim oluşturulması gündeme gelmişti. AKP kurmayları, büyük kongrenin de yetişirse 2020’nin sonu veya 2021’nin ilk aylarında yapılmasının beklendiğini dile getiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da il kongrelerinin büyük bölümüne katılacağı belirtiliyor. AKP kaynakları “Kongre sürecimiz, tabanın talep öneri ve eleştirilerini almak ve parti politikalarına yansıtmak için de kullanılacak. 2023 seçimlerine giderken izleyeceğimiz yol ve yeni söylem bu süreçte oluşturulacak” değerlendirmesini yaptı.