AKP Urfa Milletvekili Fakıbaba hem partisinden hem milletvekilliğinden istifa etti. Urfa’da yoğun bir desteğe sahip olan Fakıbaba, İYİ Parti'ye katılacağını açıkladı. İYİ Parti cephesinden, AKP'den yeni katılımlar olacağı iddiası geldi.

AKP’de şok istifa: Fakıbaba İYİ Parti’ye geçti
Ahmet Eşref Fakıbaba. Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP Urfa Milletvekili, eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve eski Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, partisinden ve milletvekilliğinden istifa etti, İYİ Parti'ye katılacağını açıkladı.

Kişisel sosyal medya hesabı üzerinden 2003’ten bu yana üyesi olduğu partisinden istifa ettiğini açıklayan Fakıbaba, “AK Parti'de değişik makamlarda görev yapma fırsatı buldum. Bu fırsatı bana veren büyüklerime ve Şanlıurfa halkına yürekten teşekkür ediyorum. Bu 20 yıl içerisinde çok değerli arkadaşlarım oldu. Onlardan ayrıldığım için üzgünüm. Ancak siyasi ve ahlaki anlayışıma uygun olmayan bazı kişilerle bundan böyle beraber olmayacağım için de mutluyum. AK Parti üyeliğimden ve AK Parti için bana oy veren hemşehrilerime saygısızlık olmasın diye milletvekilliğinden de istifa ediyorum. İnşallah aldığım bu karar ülkem için hayırlara vesile olur” dedi.

Fakıbaba'nın açıklamasındaki "siyasi ve ahlaki anlayışıma uygun olmayan insanlar" vurgusu iktidar cephesinde tepkilere yol açarken muhalefetten de "Bu isimleri açıkla" çağrıları geldi.

İYİ Parti'den ise Fakıbaba'nın yanısıra bir dönem AKP saflarında etkili görevlerde bulunan başka isimlerin de istifa ederek kendilerine katılacağı iddiaları dillendirildi.

KATILIM ÇARŞAMBA GÜNÜ

Sözcü Gazetesi'nden Aytunç Erkin'e İYİ Parti'ye katılacağını açıklayan Urfa Milletvekili Fakıbaba’nın katılım töreninin 26 Ekim Çarşamba günü yapılması bekleniyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Fakıbaba'ya İYİ Parti rozetini grup toplantısında takacağı ifade edildi.

Akşener'le iki kez görüştükten sonra kararını verdiğini açıklayan Fakıbaba'ya İYİ Parti'den milletvekilliğinden istifa etmemesi yönünde telkinler geldiği öğrenildi. Ancak Fakıbaba bu önerileri, "AKP'nin oylarıyla milletvekili seçildim. O oylarla başka bir parti milletvekili olarak TBMM'de bulunmam etik olmaz" diyerek geri çevirdi.

MECLİS'TE OYLANACAK

Anayasa'nın 84'üncü maddesine göre, milletvekilliğinden istifa için TBMM Genel Kurulu'nun istifayı kabul etmesi gerekiyor. İstifa dilekçesinin geçerli olduğunun TBMM Başkanlık Divanı tarafından tespitinden sonra Fakıbaba'nın dilekçesi Meclis Genel Kurulu'nun oyuna sunulacak.

KÜRT NÜFUS RAHATSIZ

AKP’nin uzun zamandır bölgede tepkiyle karşılanan uygulamalara imza attığını bildiren eski Devlet Bakanı, İyi Parti Orta Doğu Politikaları Başkanı Mehmet Salim Ensarioğlu, BirGün'e yaptığı açıklamada Fakıbaba’nın istifasını bu çerçevede değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Erdoğan’ın son olarak, “PKK’nın 5, 10, 15 çocuğu var” sözlerinin büyük tepkiye yol açtığını ifade eden Ensarioğlu, “Bu sözün PKK’ye değil de Kürt halkına söylendiğini bilmeyen yoktur. Örgüt dağda çocuk yapamayacağına göre, Kürtleri kastediyor ve tüm bölgede inanılmaz bir rahatsızlığa neden oluyor” dedi.

MGK’DE KARŞI ÇIKMIŞTIM

1996 yılında dönemin Milli Güvenlik Kurulu’na "üç çocuktan fazla yapana ceza verilmesi" yönünde bir rapor geldiğini ancak kendisinin muhalefeti sonucu raporun gündemden çıkarıldığını anlatan Ensarioğlu, “O günden bugüne değişen bir şey yok. Erdoğan ve partisinin bu söylemlerinden sonra bölge vatandaşlarının partiden kopmaları son derece doğaldır. AKP’nin hem ülkenin genel sorunlarını hem de Kürt sorununu asla çözemeyeceği anlaşıldı” diye konuştu.

Fakıbaba'nın istifası sadece Meclis'teki sandalye dağılımını değiştirmedi, milletvekili sayısına göre belirlenen RTÜK kontenjanlarında da değişikliğe yol açtı.

CHP'den istifa ederek Memleket Partisi’ne katılan daha sonra bu partiden de istifa ederek bağımsız kalacağını açıklayan Mehmet Ali Çelebi'nin AKP'ye katılımıyla RTÜK'teki dengeler değişti. Çelebi, RTÜK'te bir koltuğu daha AKP'ye kazandırırken Fakıbaba'nın istifası ile bu görevin yeniden İYİ Parti'nin olacağı değerlendiriliyor. Henüz RTÜK'e üye seçimi yapılmadan Fakıbaba’nın istifa etmesi ile hemen hemen her kesimin tepkisini çeken “Çelebi’ye rozet şovu”nun da bir öneminin kalmadığı belirtiliyor.

Ancak RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in boş bulunan üyeliğe seçim yapılması talebini uzun süre beklettikten sonra Çelebi'nin AKP'ye katılmasından hemen sonra TBMM'ye göndermesi ile başlayan sürecin Fakıbaba'nın istifası ile kesintiye uğrayıp uğramayacağı tartışılıyor. AKP cephesinden "Süreç başladı, değişmez" yorumları gelirken muhalefet seçim tamamlanmadığı için kontenjanın İYİ Parti'ye geri verilmesi gerektiğini savunuyor. CHP kontenjanından seçilen RTÜK Üyesi İlhan Taşçı ise üyeliğin yeniden İYİ Parti'ye geçtiğini sosyal medya hesabından duyurdu.

AKP İÇİN CİDDİ BİR TRAVMA OLUR

Ahmet Eşref Fakıbaba’nın AKP’den istifasını BirGün TV’ye değerlendiren Gazeteci Sedat Bozkurt, Fakıbaba üzerinden genel bir siyaset perspektifinin doğru olmayacağını belirtti. Bozkurt şunları söyledi:

“Kişisel sıkıntıları vardı, bunları da dile getirmişti. Gecikmiş bir istifa. Zaten partiden fiili olarak ayrılmıştı. Şimdi resmi olarak ayrılırken milletvekilliğinden de istifa ettiğin bildirdi. Bu bir süreç istiyor. AK Parti milletvekillerinin tamamının TBMM Genel Kurul’a gelip oylamaya katılması lazım. Çoğunluğun oyuyla milletvekillerinin istifası kabul ediliyor. Parlamento Genel Kurulu’nda bir karar alınması gerekiyor. O çoğunluğu sağlayabilir mi AK Parti, emin değilim. Bu bir gösterge olacak. AK Parti içindeki rahatsızlığın nicel olarak nasıl yansıdığını ortaya koyması için önemli olacak. Muhalefet de orada tamamen yer alırsa, Fakıbaba’nın istifası kabul edilmeyebilir. Bu AK Parti için ciddi bir travma olur.”

AKP’nin içerisinde bir yönetememe sorunu olduğunu dile getiren Bozkurt, “AK Parti dışarıdan görüldüğü kadar çok homojen bir parti değil. Seçim kararının alınacağı bir zeminde AK Parti’nin blok olarak kendisini muhafaza edip etmeyeceği ciddi bir soru işareti. Eleştirilerine rağmen Fakıbaba’yı bünyesinde uzun süre muhafaza etti. Oysa ki bizim bildiğimiz AK Parti’yi 3-4 kere ihraç talebiyle kapının önüne koyardı. Bülent Arınç da aynı noktada. Eskiden Erdoğan’ın çevresinden Arınç’a eleştiri ve tepki de gelirdi. Artık o da gelmiyor. Aynı şey Hüseyin Çelik için de geçerli. Bunlara parti yönetimi disiplin mekanizmalarını çalıştırmıyor. Çünkü tabanda bu isimlerin karşılığı var. AK Parti’de kapının önüne koyulan isimler politik olarak direkt AK Parti’nin karşısına geçiyor” ifadelerini kullandı.

***

ŞENYAŞAR AİLESİ’NDEN ÖZÜR DİLEDİ

AKP’den istifa kararı alan Fakıbaba, geçen aylarda AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu eşi ve iki oğlunu yitiren Emine Şenyaşar ile saldırıdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar’dan dilediği özürle gündeme geldi. Fakıbaba, yanlış bilgilendirildiği için Şenyaşar ailesine haksızlık yaptığını itiraf etti. Fakıbaba’nın, bu açıklamalarının ardından tepki gösteren AKP’li bir grubun saldırısına uğradığı ve evinin basıldığı da öne sürülmüştü.

***

MECLİS SANDALYE DAĞILIMI

Fakıbaba’nın istifasının ardından AKP’nin TBMM’deki sandalye sayısı 286’ya geriledi. CHP’nin 134, HDP’nin 56, MHP’nin 48, İYİ Parti’nin 37, TİP’in 4, DP ve Memleket Partisi’nin iki, BBP, DEVA, BBP, Saadet, Yenilik ve Zafer Partisi’nin birer sandalyesi bulunuyor. Fakıbaba’nın istifası ile bağımsız milletvekili sayısı altıya çıktı.